Sluta tvångsmotionera och börja må bättre!

March 18th, 2013

usch vad jag känner igen mig i allt detta.. 
Håller på att gå på behandling med vägning och ska upp i vikt..resan är INTE rolig, men min mamma har slängt ut alla vågar och jag har slängt alla appar om kalorier men man vet ju lite i huvudet så det är ju inte det lättaste, promenaderna blir längre ju mer energi kroppen får, även om det fortf är i svält och varje steg ibland gör ont.. min fråga är hur man står ut utan dessa längre promenader? Vad sysselsatte du dig med under tiden då du var tvungen att nå din “målvikt” inom behandlingen?
Då jag måste nå den o sluta vara i svält innan den riktiga terepidelen kan börja så hjärnan hänger med.. vad gör man under dagarna, svårt att bara slappa i soffan osv..städa kan man ju inte göra hela dagarna.. Man blir ju tokig och nervös inför varje dag då man inte vet vad som komma skall!

Tokgillar din blogg btw..Och jag tycker du är grymy stark!
KRAM / F!

Hej Finis!

Fantastiskt bra att du jobbar med en viktuppgång i din behandling. Riktigt bra att din mamma gjort sig av med alla vågar och att du har dumpat alla ångest-appar. Som att man behövde dem innan och som att man behöver dem nu.

Som jag skrev i När man var som sjukast 1.2  så orkade jag inte hetsträna när jag var i svält. Jag visste att det var sjukt. Det fanns en röst inuti mig som fortfarande ville vara frisk och må bra, även om anorexins sjuka röst dominerade.

Det är extremt slitsamt på kroppen av att motionera när den är i svält. Kroppen säger ifrån. Den är trött, den orkar inte, den vill inte, det tjänar ingenting till. Det kanske verkar det bästa för stunden, men att tvångsmotionera för att bli av med ångesten kommer inte leda till att man mår bättre.

Du måste se över ditt eget beteende och ifrågasätta dig om detta verkligen är något som du vill hålla på med? Vill du lägga så mycket tid, tankar och energi på att ha ångest och kompensera? Hur ser dina vanor ut, och hur kan du komma ur dom? Finns det någon i din närhet som kan stötta dig?

Förslag på aktiviteter
Läs gärna utan fokus på ätstörningendär tipsar jag om lite aktiviteter. Nedan nämner jag några fler.

 • Spela kort tillsammans med någon i familjen
 • Börja sjunga/spela instrument
 • Måla/skriva
 • Spela datorspel eller se på film
 • Prova nya recept
 • Gör kollage
 • Lär dig något nytt! Hitta något spännande ämne att grotta ned dig i.

Till en början kan det faktiskt vara bra att fokusera på att jobba med ätstörningen. Analysera, gör listor, sätt upp mål och jobba mot det friska. Prata gärna med andra och glöm inte bort vad du vill göra i livet.

Jag har ännu inte nått min målvikt, eftersom att jag aldrig riktigt haft någon. Men imorgon ska jag lämna besked till min behandlare över hur jag vill göra, och det ska jag meddela er om imorgon-bitti! 😉

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

 • mallan

  Tycker också det är skönt att “jobba” med ätstörningen när man vill träna eller vad man nu har för problemstvång. Att tex skriva listor eller sätta upp mål är superbra tips som faktiskt funkar. Tack för dina kloka ord, de ger en verkligen något att fundera kring. Tack ♥ Kramar

 • http://twitter.com/frijac notis

  Tack för ett riktigt bra svar!
  Grejen är att jag varit inskriven på slutenavd på psyk och kommer i veckan skrivas ut för att klara mig själv, kommer vissa dagar vara ensam hemmaoch det är just ensamheten & känslan om att vara värdelös som sätter sig i skallen, och detta med känslan gör att man vill röra på sig hela tiden trots att man är helt slut i både huvud och kropp!
  Fokusera på en sak som film och pyssel funkar en stund, sen måste jag byta grej.. hur lång tid tog det för dig innan du fick lust att göra mer saker och blev du sådär riktigt trött när du började äta mer? Känner nämligen av en grym huvudvärk numera…

  En fråga till, hur många näringsdrycker fick du på ditt matschema under en dag?och ledde dom till snabbare uppgång än innan du började med dom?

  KRAM!

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp