Sött är inte farligt

January 19th, 2013

Hur gör man för Att tillåta sig äta sött?tips?
S

Sött och socker – ush kan ätstörningen tycka. Äckligt, kalorier och onödigt.

När man har varit utan det tillräckligt länge så brukar också suget efter det försvinna. Det verkar inte gott längre och då vill man gärna vara utan det också. Man tror att man inte tycker om det helt enkelt, och att det är en själv som inte vill ha. Förmodligen är det bara så att man har glömt bort smaken, och hur mumsigt det kan vara med några godisbitar ibland.

“Tänk om jag inte kan sluta när jag väl börjat?” är det vanligt att man tänker. Börja inte med att köpa värsta godispåsen eller ställa fram hela kakburken. Lägg upp lite fint i en skål det du kan tänka dig äta. Ät långsamt och känner du hur du helt plötsligt vill kasta dig över sötsakerna så är det inte de som är farliga. Då är det mycket möjligt att man har ätit för lite mat tidigare eller under dagen. Så se först till att äta ordentligt med mat och lägg inte fram det söta om du är riktigt hungrig – då är det bättre att äta en macka eller dylikt först.

Som mellanmål är det ofta lämpligt att äta någon form av bakverk. Bullar, kladdkaka, cheesecake osv. Det är ofta sådant som ätstörningen ogillar. Hur ska man tänka för att det ska kännas OK?

Först fundera över varför man inte vågar tillåta sig att äta goda sötsaker.
Sedan tänk efter om anledningarna verkligen är helt logiska. Är det verkligen sant?
Därefter testa om det stämmer. Hände det som man var rädd för?
Slutligen lär dig av det du nyss vågat göra och gör om det igen en annan gång.

Det kommer inte att bli tillåtet förrän du gör det som är otillåtet. Jag och andra kan säga flera gånger att man inte blir fetare av en del livsmedel, men man tror inte helt på det förrän man har upplevt det själv.

För att övervinna sin rädsla så måste man bemöta den – se den i vitögat och förstå att det inte är något att vara rädd för egentligen.

För mig är det ofta lättast att göra dessa saker under evenemang eller när andra också gör det. Vid tillfällen som man är omringad av friska människor som man inte vill verka “sjukare” än. Äter de tårta så ska väl inte jag tacka nej heller. Även om jag kanske inte är jätte sugen så är det friskt att smaka och jag vill visa att jag kan äta!

Tags: , , , , , , ,

 • http://www.sofiayit.blogg.se S

  tack för svar, tycker det är så tråkigt när man inte är sugen.. när kommer suget… inte ens om jag råkat få mig för lite under dagen känner jag något.. jag testade att köpa godis.. det är ju min läxa just nu.. och jag kände genast efter första biten att jag ville ha mer.. men jag vågade.. jag tog några bitar.. men kanske inte så jag blev nöjd tyvärr.. =/ och för mig är det nog tvärt om, jag kan inte äta när det bjuds på tårta och sånt på kalas.. det är nästan jobbigare tyvärr. =/

  • http://Soelas.se Soelas

   Det är så bra att du faktiskt vill lära dig att äta det igen. Kan det vara så att du tänker nästan för mycket på det. Så att du undermedvetet har en inställning som säger att du inte vill ha sötsaker? För mig tog det tid innan suget kom och äter du bra i övrigt så kanske du helt enkelt inte får något sug. Man behöver inte äta mängder godis, men till det friska tillhör det nog att kunna ta några stycken.
   Min mamma har ingen ätstöring och hon ledsnar på godis efter några bitar bara. Hon föredrar salt snacks, såsom pringles och ost. Medan min farsa kastar sig över allt som är sött; godis, kakor, dadlar m.m.
   Jag föredrar gärna saltare snacks också; choklad är lite saltare godis.

   Vad är det som sätter käpparna i hjulet för dig? Kram!

   • http://www.sofiayit.blogg.se S

    Ja jag vet int riktigt, tycker väl inte jag är värd det när jag äter så mycket annat.. jag har aaalltid varit en godis råtta, ätit även om jag inte vart sugen också ibland.. bara för att det alltid har funnits.. har ju alltid fått höra hur smal jag var hur mycket jag än åt så gick jag inte upp.. tills en dag.. konstigt nog? men var nog för jag inte rörde på mig lika mycket.. kanske rädd att hamna där igen.. jag känner skam och skuld när jag äter det för jag tänker att jag är den enda i världen som äter det.. man läser ju hela tiden hur dumt det är.. så varför ska jag äta tänker jag=( har så svårt att tänka på mig själv! =( och jag hatar det.. ja jag kanske tänker för mycket på det.. eller att jag ska må så dåligt efter..? vet inte riktigt.. hehe

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp