Spontanäta är normalt

January 28th, 2013

Bra o klok text! Kan du spontanäta? Om nån frågar om ni ska fika o du nyss ätit, kan du då fika? Kan du göra oplanerade saker som äta om du blir bjuden men inte är hungrig? Jag är normalviktig men går fortf upp i vikt… Hur hittar man balansen o stannar av viktökningen efter 13 år med äs? Kram Ida
Ida

Spontanäta är inget problem för mig idag. Jag själv håller inte alltid måltiderna som de ska vara. Det jämnar ut sig i längden, men för det mesta ogillar jag att gå hungrig lika som jag ogillar att vara övermätt.

Om jag hänvisar till gårdagens inlägg så behöver inte normalt ätande vara att äta bara för att man blir bjuden. Om någon frågar mig om jag vill fika trots det att jag nyss ätit så säger jag ja, om jag är sugen på något gott och nej om jag känner mig nöjd ändå. Ofta skulle jag nog säga ja, om de bjöd. Jag försöker hålla mig till ett gammalt måtto om att “gratis är gott” och passar gärna på när andra bjuder.

Äter man normalt under dagen så har man utrymme för att 10-15 % av matintaget kan komma ifrån sötsaker (se Fördelning av dagens måltider). Det är svårt för mig att svara på vad det är som orsakar att du fortfarande går upp i vikt när jag inte vet hur dina matvanor ser ut. Men om du äter enligt rekommendationerna så kommer din kropp att stanna där den vill ligga. Så länge du inte börjar att närma dig övervikt är det ingen fara. Det viktigaste är att man mår bra.

När man har levt med en ätstörning så väldigt länge, kan jag tänka mig att det är svårt att hitta en balans över vad som är normalt. Då är ju matlistor och riktlinjer bra att hålla sig till. Sedan så småningom börja prova sig fram och se hur man kan lita på sin egen kropp.

Om man blir bjuden ibland så kanske man äter lite mer. Det är inte farligt, man går inte upp av att äta en semla extra på semle-dagen. Däremot kan det självklart påverka vikten om man skulle äta en semla utöver den vanliga maten varje dag.

“Normalt ätande är att lita på att din kropp fixar till det när man slarvat med maten

Tags: , , , , , ,

 • Alexandra

  Hej!

  Hittade din blogg nyligen och din historia påminner mycket om hur min resa bort från anorexin såg ut!

  Jag har dock en fråga till dig; står du stilla i vikt? Hur mycket kcal äter du per dag?

  • http://Soelas.se Soelas

   Hejsan!
   Jag står relativt stilla i vikt. Pendlar mellan 1 kg, vilket är helt normalt.
   Det var ett tag sedan jag slutade med att räkna kalorier på daglig basis, men självklart sitter en medvetenhet kvar och tar plats de dagar som man ätit tokigt. Men GROV uppskattning äter jag mellan 2000-2500 kcal om dagen. När jag räknar får jag bara ångest och viktnoja. Egentligen försöker jag intala mig själv att det kanske var mindre ändå – för jag vill ju inte gå upp i vikt – eller vill jag?

   Hur som helst så tror jag att jag ökar lååångsamt uppåt i vikt, med en sisådär 100-200g / vecka. Men jag har ingen våg som kan förstärka detta.

 • http://granberg.blogg.se Sara

  Jag skulle nog säga att balansen kommer, kroppen reglerar det väldigt mycket själv. Och att börja med listor och bestämda måltidsstorlekar är en väldigt bra start. För ofta blir det ju att man lätt överäter för att man inte riktigt vet hur mätt/hunger känns. Sedan finns det ju alltd den att man kan om man känner för det bara ta en kaffe. Men det är helt fantastiskt när man kan göra det valet, helt utan att reflektera över det.

  • http://Soelas.se Soelas

   Håller med dig. Det är en jätte bra början när man är osäker – då behövs riktlinjer! Men succesivt bör man hitta in i sina egna vanor som anpassas efter hur man lever. :)
   Kram

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp