Studie om underviktens påverkan

January 28th, 2013

Jag genomför just nu en studie i min kommunikationskurs där jag undersöker hur en undervikt kan påverka prestationsförmågan hos studenter?. Det är ett ämne som både intresserar mig och kan vara nyttigt för andra att veta. Dock har jag lite svårt med att hitta källor och tidigare studier inom detta område.

Syftet är att jag vill fokusera på just den grupp som inte lider utan någon ätstörning eller har en annan bakomliggande sjukdom. Eftersom min behandlare ifrågasatte mig “tror du att det finns någon “normalt smal” person som inte skulle må bättre av att gå upp ett par kilon?” så beslutade jag mig att undersöka området.

Eftersom att detta har viss relevans till det jag skriver om här på bloggen så antar jag att en del av er även kan finna intresse i min studie. Då vänder jag mig till er, dels över nyfikenhet men också efter hjälp att finna litteratur om detta.

 • Hur tror ni att en “normal” undervikten påverkar mentaliteten?
 • Har ni förslag på var man kan hitta litteratur om detta?
  (Undersökningar om undervikt, näringsbrist och biologiska funktioner) 

Tags: , , , , , , , , ,

 • http://skillnaden.blogg.se Sagobarn

  Jag är inte särskilt kunnig alls på det här området, men jag vill bara påpeka/påminna om att det faktiskt finns väldigt få personer som är naturligt underviktiga. Att många pratar om att folk har superhög ämnesomsättning bara för att de är smala och ändå kan äta onyttigt. Men egentligen stämmer det nog inte, folk har helt enkelt lite dålig koll på hur mycket man faktiskt ska äta. Det finns otroligt många människor som äter för lite och inte ens är medvetna om det, eftersom att de inte har någon kunskap om det.

  Väldigt många hoppar ju t.ex över frukosten utan att ens tänka på det, äter alltså bara lunch, mellanmål och kvällsmat. Och då får man i sig för lite kalorier, vilket i längden gör att man blir underviktig.

  Jag tror att så länge man inte är väldigt underviktig dvs har ett bmi som är under 18, så påverkas man mer av faktumet att man inte äter ordentligt än att det saknas några kilon.

  Sedan tror jag att risken med att vara lite underviktig nu för tiden är något mindre än den var förr. Fettet finns ju trots allt där för att skydda våra organ, hålla oss varma och vara ett förråd om det någon gång är brist på föda.

  Eftersom att vi i I-länderna har gott om mat och kan förse kroppen med näring utan att ta ifrån våra egna förråd, samtidigt som risken för att man slår sig och skadar något organ är rätt liten med tanke på hur lugnt folk lever, är dessa nackdelar inte längre enorma. Dock påverkas man ju om man av någon anledning, t.ex när man blir sjuk inte kan få i oss tillräckligt mycket energi, och då inte har några extra energiresurser att ta från.

  Nu babblar jag en massa. Men vad jag tror är att man i dagens läge påverkas mer av näringsintaget än av vikten. (Så länge man som sagt inte är väldigt underviktig/överviktig).

  Sedan orsakas ju undervikten av att man inte äter ordentligt, och då blir man trött, irriterad, osv.

  Grejen med undervikt är ju att den är under normalvikt och om alla skulle börja följa råden för hur mycket man ska äta så skulle antalet personer som folk tror har supersnabbämnesomsättning/som är naturligt smala minska rejält.

  • http://Soelas.se Soelas

   Tusen tack för denna kommentar!
   Jag tror som dig i de flesta punkter. Jag tror att anledningen till att folk är “normalt” underviktiga är att de alltid har ätit för lite mat. Frågan är ju då om det ändå är skadligt på kroppen? Men nog skulle de må bättre av att ha en normalvikt, då har de mer “resurser” att ta av och skydd mot sjukdomar.

   Frågan är bara hur jag ska bevisa detta..
   Kanske bör ge upp och hitta något mer konkret att söka svar på.

 • http://addictedtorunning.blogg.se Em

  det här är ju helt ovetenskapligt, men jag kommer ihåg på dokusåpan “robinson” när de fick för lite mat, och alla blev skitsura och trötta på varann. kanske inte relevant, men sådana ofrivilliga svältsituationer (koncentrationsläger?) eller ja, jag vet inte.. :) men det låter väldigt intressant iaf!! lycka till

  • http://Soelas.se Soelas

   Tack så mycket för kommentaren. Du har nog rätt, det kanske är en lönlös frågeställning att undersöka.

 • http://Www.sofiayit.blogg.se S

  Jag har faktiskt en vän som är sådär smal och äter och vill upp i vikt men det går inte för henne, och det är tydligen så att hennes kropp inte kan ta upp all näring.. Men hennes kropp fungerar på alla plan, hon har alltid fått höra att hon är för smal..

 • SB

  hej!
  den är ju gammal, men har du tittat på ancel keys svältstudie “minnesota starvation study”. många av männen i studien försökte studera samtidigt, kanske finns det forskning kring detta. finns många bra artiklar om den, den är grunden till allt vi vet om fysisk påverkan av svält.
  lycka till!

 • http://thelongjourney.blogg.se Mariel

  mattillåtet är en grym bok som igentligen är riktade för ätstörda och dess anhöriga, men det står en massa om symptomer då man har brist på särkilda ämnen :)

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp