Svältmagen

January 15th, 2013

får jag fråga en sak?<3 (frågar så ofta känner mig så jobbig haha)
jag har ju nyss börjat äta, äter ju fortfarande inte tillräckligt men i’m getting there slowly hehe. Men min mage är så extremt uppsväld hela tiden, och jag ser riktigt tjock ut :( Vet du varför de blivit så sen jag började äta mer? kram <3
mathilda

Det är jätte bra att du ställer frågor mathilda. Det inspirerar och ger mig bättre möjlighet att skriva om det ni läsare funderar kring. Förmodligen är du inte ensam om att fundera på detta heller, utan andra som kanske inte vågat fråga får då stilla sina funderingar. (Våra föreläsare uppmanar oss alltid till att fråga, även om man bör kunna svaret så sitter det säkert minst 5 pers i salen som funderar samma sak)

Som jag tidigare nämnt så samlar kroppen på sig vätska när man börjar äta efter en svält. Dels kan magen bli lite chockad om man skulle öka väldigt mycket från dag till dag, men den anpassar sig väldigt snabbt om man inte drar ner mängden igen. Håller man sig runt samma mängd mat så anpassar kroppen förbränningen efter den.

När man börjar öka matintaget så är det ovant. Både för en själv, men också för kroppen. Proteinet i musklerna har ju brutits ned i svälten för att kroppen ska få tillgång till energi. Levern kan inte bilda blodproteiner så vattnet samlas i kringliggande vävnader som har högre koncentration av lösta joner. Kroppen samlar på sig vätska som kan få magen att svälla upp. Allt eftersom den regelbundet får föda så justeras detta och jämnas ut.

Liknande kan man t.ex. se på barn i Afrika som svälter. De får en sjukdom som kallas Kwashiokor som följd av deras näringsbrist. Läs här.

Det är inte konstigt att personer som har stark viktfobi gärna drar slutsatsen att de har blivit tjocka. “Magen ska ju vara smal!”, men sanningen är den att smal är man som bäst i början av viktnedgången, innan den gick till överdrift. Svälter man så kommer magen att svälla upp och den där “snygga  magerheten” försvinner. När man däremot går upp några kilon igen kan “smalmagen” komma tillbaka.

36,5 kg vs. 38 kg

Tags: , , , , , , , ,

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp