Svar; hjälpen mot ätstörningen

July 31st, 2012

sv: Var så lite så! :) Du verkar som en riktigt vettig tjej. Hur fick du hjälp? Och varför valde du att låta dig hjälpas? Har du något inlägg om din resa? :) Tack för din omtanke, du har rätt i det du säger. Jag vet att även fast jag börjar bli besatt måste det finnas någon gräns. Dock svårt att sätta den…
dicipline to succeed

Hejsan! Tack återigen!

Du får ursäkta mig men jag kände verkligen ett behov av att svara på kommentaren i ett inlägg:

Jag anade nog en risk att falla in i en ätstörning i ungefär mitten av min viktnedgång. Vid det tillfället kunde man dock inte tro att det var möjligt att det skulle hända en själv “det var ju bara börja äta igen!”. Men när min pappa uppmärksammade min viktnedgång och jag insåg att jag inte lyckades vända så kom rädslan. Rädslan om att man kanske hade fastnat där ändå.

Farsan bad mig först att göra ett besök hos hälsocentralen, men där fick jag grönt ljus konstigt nog. “BMI 17 – inte så farligt. Lite lite men föräldrar kan vara så oroliga i onödan”. Det triggade verkligen ätstörningen! Sedan började jag väga mig hos skolsyster en gång i veckan, men jag fuskade ju så klart och drack vatten/la tunga grejer i fickan. Men hon insåg ju vad det handlade om och då hänvisade hon oss till att ta kontakt med länsenheten för ätstörningar.

Det var runt den perioden som jag insåg att jag började tappa kontrollen. Trots att jag fått träningsrestriktioner till att endast träna på friskis&svettis så gymmade jag flera gånger i veckan och åt mindre än någonsin. Jag ville verkligen ha hjälp nu. Jag var så pass påläst att jag förstod konsekvenserna av anorexi att jag var rädd för mig själv.

Jag skulle åka bort på utlandspraktik i två veckor i England, vilket blev en mardröm för mig. Jag tror aldrig att jag varit så trött och kall(!) som jag var de veckorna. När jag kom hem mådde jag sämre än någonsin och jag fick påbörja min öppna behandling.

Mer om min resa kan läsas om under kategorin “min historia” och scrolla ned lite där. Här länkar jag ett inlägg.

DU måste uppmärksamma ditt beteende nu. Jag ångrar att jag inte gjorde något åt det den dagen som farsan samtalade med mig om det för första gången. Det finns så mycket som hade sluppit gått förlorat om jag bara kunnat vända då. Men som du kan läsa om så kunde jag inte det…

I ätstörningens värld finns det ingen gräns. När du når ett mål så får du ett nytt bara, ända tills hon har tagit greppet om dig helt och hållet. Då är du tragiskt nog antingen stillaliggande med sondmatning på ett sjukhus och inväntar den dagen ditt hjärta inte orkar mera, eller så är du redan död. Det finns ingenting som heter “för frisk för hjälp”. När dina tankar kretsar kring mat och träning på ett sätt som upptar hela din vardag så har hon kommit. Gör du dig inte av med Ana nu så kommer hon för att stanna. Stannar hon så drar hon dig genom helvete.

Jag har kanske ingen rätt att ställa en diagnos om ätstörning på någon, men jag har erfarenheten utav den och känner igen alla tecken. BMI under 19 är i de flesta fallen inte hälsosamt, 650 kcal på en dag äter inte en frisk människa och DESSUTOM motionerar på det. Kroppen svälter då!

Förlåt om jag är hård, men det är de hårda orden som får en att inse allvaret.

Tags: , , , , , , ,

 • http://disciplinetosucceed.blogg.se discipline to succeed

  Tack för inlägget… Det värmer. Jag vet att det är fel och jag blir arg men jag vill inte ha hjälp nu. Jag vill bli smal. Sen ska jag börja leva normalt… skrev just ett inlägg som kanske beskriver det mer.

  • http://www.sofiayit.blogg.se S

   Tyvärr kommer du nog inte kunna leva “normalt”.. du är smal, du har redan ett lågt BMI, men jag vet.. man ser det inte själv, jag nådde mitt mål.. sen rasade jag 10kg till.. bara för att jag kunde, om du redan är så besatt som du ör kring mat och träning och känner ruset så betyder det inte att du kan sluta.. tyvärr är jag också hård, hur ska du kunna “leva noramlt” om du redan nu får ångest av att äta?

 • http://www.sofiayit.blogg.se S

  tack för att du kommenterade tjejens blogg!

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp