Svar på kommentar – ätstörningens tankar

March 19th, 2012

Vad man kan bli lurad ibland, fastän jag anser mig vara så gott som frisk från ätstörningen.. Den ligger nog och lurar där ibland. Frågan är väl bara, hur ska man veta när det är ätstörningen som talar? :S
Tua 

Tack själv! :)
Jag tror att ätstörningen kommer ligga i tankarna ett bra tag. Man har ju ändå repeterat dens repliker, uppmaningar och dylikt så många gånger så att de sitter där, inlärda. Ungefär som när föräldrarna tjatade på en att borsta tänderna innan man gick och lade sig. Det bara gör man nu. Skillnaden är att borsta tänderna är bra – det har man fått lära sig, därför gör man det. Kan man då lära sig att ätstörningens tankar är dåliga, så vill jag tro att man kan lära sig att inte lyssna på dem.

Kort och gott tror jag det enda sättet att bli helt fri från ätstörningen är att helt enkelt glömma bort allt den sagt till en. Ungefär som jag glömt bort replikerna till den teater vi spelade upp i 6:an. – men det tar tid, och det krävs att man inte påminner sig om dom.

Idag blir man många gånger förvirrad om det är sin egen vilja eller äs. Om du har svårt att komma ihåg ditt eget beteende innan sjukdomen så försök hitta en person i din omgivning som du anser är “en i mängden” a.k.a “normal”. Så när tankarna kommer och du vet inte om det dem säger är du eller äs, fråga dig själv vad denna “normala” person skulle gjort i din situation.

Hade jag för två år sedan väntat ett timme till med att äta fastän jag var hungrig? Nej.
Hade min bästa kompis i 8:an varit noga med att varken ätit eller pissat innan denne vägde sig varje morgon? Nej. (Denne skulle inte bry sig om vågen visade mer än sist, eftersom det var så pass längesen att han/hon inte kommer ihåg).
Skulle min moster fundera om alla på hennes jobb helt plötsligt tyckte hon var tjock för att hon  åt en bulle till konferensfikat? Nej. (Hon brukar äta två varje gång)
Skulle min pojkväns bästa kompis fundera när och hur mycket han måste träna för att få äta en viss grej? Nej.

Om min morsa var sugen på en chokladbit skulle hon ta en? Ja, och två till.
Skulle bror min tacka ja till mer mat, även om han redan ätit en stor portion men fortfarande var hungrig? JA!

Get the point? ^^

Tags: , , , ,

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp