Svar på kommentar – föräldrar

March 18th, 2012

Att uppmuntran gör betydligt mer skillnad än tvång och kritik är väl något som är självklart för många, men svårare att tillämpa. Speciellt vid tillfrisknande från en ätstörning då uppmuntran också kan leda till felaktiga tankar. ”Vad bra att du tar sådär mycket smör älskling!” är kanske inte världens mest passande kommentar. Kanske då hellre ” det är trevligt att se att du vågar testa på allt och ta ansvar”. Det peppar. Modeller peppar också. Att se normala människor med normala vanor.
Flickanochhavet

Tyckte att du kom med en jätte bra kommentar som jag ville besvara för alla.

Du har helt rätt i det du säger. Jag önskar att man på något sätt kunde “lära” anhöriga hur de uppmuntrar på rätt sätt. Det är ett stort problem att dem ska få insikten i vad som hjälper och förvärrar.

Något som alla familjer kan hjälpa en ätstörd med är definitivt goda matvanor. Att man inom familjen eller relationen lägger upp en plan, eller schema på mattider, måltidsförslag och att man helt enkelt planerar så att alla vet hur matdagen kommer att se ut.

I min familj har vi alltid ätit relativt regelbundet och ofta hemlagad mat. Det konstiga är att sedan jag fick min ätstörning upplever jag det som att min familj har blivit sämre på maten. Jag är den som oftast lagar mat hemma nu. Jag är den som får ta ansvaret och fråga vad vi ska äta idag, vem som gör maten. Är jag borta och kommer hem till middagstid så är det oftast ingen som har tänkt på vad klockan är och JAG måste återigen ta ansvaret. Jag är ju för sjutton den med matproblem. Vill föräldrarna hjälpa en, så skulle det ju underlätta om dom tog på sig lite större ansvar när det gäller måltiderna. Det kanske skulle underlätta om man skickar anhöriga på en utbildning av en dietist eller dylikt? För som du säger; det underlättar om de i närheten håller goda matvanor.

Tags: , , , , ,

  • http://pavagned.blogspot.com Tua

    Tack för din kommentar! Du har såklart rätt. Jag erkänner att jag frågade mig själv flera gånger om jag blivit tjock, jag tyckte till och med att det kändes som om byxorna var trängre än vanligt. Men självklart, självklart är det inbillning. Först när du kommenterade insåg jag det. Tack :) Vad man kan bli lurad ibland, fastän jag anser mig vara så gott som frisk från ätstörningen.. Den ligger nog och lurar där ibland. Frågan är väl bara, hur ska man veta när det är ätstörningen som talar? :S

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp