Svar på kommentar “periodisk fasta”

April 12th, 2014

Ja, det är just det här med fasta 5:2 exempelvis. Folk påstås må så bra av det. Min ekvation i hjärnan får inte ihop det.
Jag har också varit på dessa föreläsningar, dock för 2 år sedan, och jag förstår inte riktigt. Hur kan kroppen behöva dessa måltider när typ 75% av befolkningen oftast inte äter dessa 5-6måltider.
De flesta jag känner äter 3 och ibland 4, ibland endast 2 och de mår så bra.
Vad jag ville komma med allt det här var att jag känner mig så förvirrad.
Jag har hört att kroppen inte mår bra av att äta så ofta, läst exempelvis “illustrerad vetenskap” som säger att vi lever längre med fasta.
Vad ska en ätstörd människa (som mig) göra för att förstå, undrar jag?!!
Dessi

Det är inga konstigheter att bli förvirrad över “hur man ska äta” av idag. Vart vi än gång får vi höra och läsa om olika tips, trix och dieter. Men är det verkligen så viktigt? Spelar det verkligen en sådan stor roll i längden?

Vi måste tänka på vilka dessa rekommendationer oftast riktar sig till. Hur fel skulle det inte vara om vi alla gick till frisören och blev rekommenderade att klippa oss i samma hårfrisyr? Vi har alla olika kroppar och vi måste vara uppmärksamma på att de dieter vi läser om i tidningar oftast är riktade till den överviktiga befolkningen. De rekommendationer som “vi” med ätstörningsproblematik bör ta till oss utav är ju självfallet den som rekommenderas av dietister på ätstörningsmottagningarna – låter inte det logiskt? De rekommenderar ju den kosthållning som anses vara sundast för oss och inte för överviktiga Svensson som inte alls har koll på hur mycket sötsaker den stoppar i sig på en dag.

Det glöms lätt bort att friska människor inte alls har lika stor koll på hur ofta de äter, jämfört med en person som är sjuk i ätstörningar. Frågar man en person på gatan skulle den säkerligen svara att den äter ca 3-4 gånger om dagen. Skulle man följa efter denna person en hel dag och dra ett sträck varje gång den stoppade något i munnen skulle det garanterat bli över 6 ggr/dag i snitt. Anledningen är att “vi” tänker varje gång vi äter något, men en frisk person reflekterar inte över att den ätit en fikabulle till eftermiddagskaffet, eller plockat några godisar ur skålen på vardagsrumsbordet. De räknar inte andra människor som en “måltid”, till skillnad från “oss” som tänker på varje bit vi ätit under en dag.

Påståendet om att vi lever längre med fasta kan säkerligen stämma till viss del, men frågan som jag ställer är: hur mycket längre lever vi? Jag vet inte hur det är med er, men jag tror inte att när jag är 116 år gammal blickar tillbaka på mitt liv och är tacksam över att jag plågat mig igenom periodisk fasta för att leva de där extra åren. Jag dör hellre vid 110 års ålder och lever ett liv där jag äter varierat, regelbundet och fritt!

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

 • waaaallflower

  Hej! Jag tänkte prova med naturdiets mealbar som ett mellanmål lite då och då, och kom fram till att de flesta smakerna lockade mig! Om jag inte är helt ute och cyklar kan jag ha skymtat chocolate/orange mealbar som du lagt upp en bild här på bloggen på! Vilka smaker tipsar du om? :)
  Din blogg är fantastisk, kram! <3

 • Diana

  alltså detta var något som förvirrade mig också. rejält. jag visste sedan tidigare att det bästa var att äta 2-3 måltider om dagen, men så sa mina behandlare 6ggr!!!?? men jag tänkte lite så här… att anledningen till att jag inte äter 6ggr om dagen ska iaf inte vara för att jag är rädd att bli tjock, så jag bestämde mig för att försöka med det och så tänkte jag att när jag är frisk kan jag bestämma själv hur ofta jag vill äta. så nu försöker jag hålla mig till typ 3 mål om dagen för min mage mår så mkt bättre av det. (jobbade lite på dagis ett tag där de äter mellanmål och allt, det var nog enda gången jag verkligen fick till alla 6 målen och min mage var som en ballong hela tiden! inte kul….) sen är det ju så att magen behöver vila mellan måltiderna och äter man fiberrik mat så behöver man inte mellanmål :)

  • soelas

   Det låter klokt av dig att prova äta alla 6 måltider. Det är klart att olika matvanor passar olika personer. Det dem rekommenderar i behandlingen är ju det som tagits fram kliniskt sätt och de flesta personerna mår bäst utav.

   Personligen skulle jag nog aldrig klara av att bara äta 3 måltider om dagen. Då måste man ju äta enorma portioner för att få i sig tillräckligt.

   Jag förstår hur du tänker ang. fiberrik mat. Den enda anledningen till att man äter mellanmål är dock inte för att hålla uppe blodsockret, utan det finns fler fördelar och nödvändigheter med det. Personer som äter fiberrikt gynnas fortfarande av att äta mellanmål.

   Men som sagt, alla behöver hitta matrutiner som passar en själv. Se bara till att det är “friska” anledningar som gör att du väljer att äta färre måltider. <3

 • Pingback: I Choose Life | Soelas.se()

 • Dessi

  Tack för ditt svar. Det är inte alltid lätt att va människa;P man får väl bara försöka ignorera allt som skrivs och sägs och istället försöka lyssna på kroppen. Hur svårt det än kan vara…
  Och du har rätt angående delen “vi lever längre med fasta”, vad gör några extra år ifall man inte kan leva fullt ut. Man lär säkert dö av en annan åkomma som ändå inte har med maten att göra!!

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp