Träna för att få äta

February 21st, 2013

när du påbörjade ditt tillfrisknande och började äta mer, kände du dig då tvungen att röra på dig hela tiden? t.ex. städa, ta ”onödiga promenader” m.m.
jag har nämligen träningsförbud då jag måste gå upp i vikt..men jag upplever att jag kan tillåta mig själv att äta mer när jag har rört på mig..alltså äter jag mycket,mycket mindre nu när jag inte får röra på mig, inte ens ta en fem minuters promenad! det blir lixom som en dålig cirkel då jag inte rör på mig men samtidigt inte kan tillåta mig själv att äta mer än 300-400 kcal/dag nu när jag bara sitter hemma och segar…blir galen på att inte få komma ut och röra på mig, samtidigt vet jag inte om det är jag eller anorexian som vill ut och gå…
-c

Det är mycket vanligt att man har tvångsmotion i sin anorexi. Allt blev en kompensation för mig till en början. Allt extra som jag åt måste förbrännas. Den enda vikten som jag skulle gå upp i var “muskler”. Vid någon punkt hade tankarna kommit så långt att var enda kalori var dålig. Var enda kalori som inte förbrändes var ond.

I verkligheten behöver vi inte röra på oss för att kroppen ska göra av med energi. Tänk på alla miljarders miljarder processer som kroppen utför varje sekund; utbyte av celler, transport av näringsämnen, syre, tarmfunktion, nervsignaler, nedbrytning av näringsämnen och så mycket mer ändå. Alla dessa processer kräver energi! För att kroppen ska fungera av sig själv behöver den kalorier. Kalorier är inte onda, det är dem som får oss att fungera.

För att överleva sängliggande en heldag behöver vi runt 1200 – 1500 kcal för att behålla vikten. Det kallas för vårat basala energibehov. Alla rörelser förutom det, som att gå på toaletten, äta, sitta framför datorn, gå till skolan osv. gör att vi kommer upp i ett dagligt energibehov runt 2000 kcal. Motionerar man utöver vardagsrörelsemönstret så behövs det oftast ett lite större energiintag.

Det är ju inga konstigheter alls att du har träningsförbud när ditt energiintag inte ens räcker till för att din kropp ska kunna utföra alla basala funktioner fullt ut! Din kropp svälter och den behövs byggas upp med näringsämnen innan den ska motionera. De promenader som du gör nu är för att få äta mer. Det är anorexins tänk. En frisk människa motionerar för att må bra, inte för att få äta. Din kropp mår inte bra av att träna nu, men möjligen korta 5 min promenader om du börjar att äta mer.

När jag skulle börja att träna på riktigt så var jag inombords mycket orolig över hur det skulle påverka mitt ätande och vikt. Jag var bestämd över att jag skulle äta mer, och som min pappa sa till mig “Det gäller att ligga steget före; äta mer först och träna sedan.”. Skulle jag börja träna först och tänka att jag ska äta sen så skulle jag falla tillbaka. Jag skulle upptäcka att det går att träna och sedan skita i att äta ordentligt. Det skulle trigga anorexin enomt mycket! Det skulle gå att göra så ett tag, men sedan skulle jag falla ihop.

Det samma gäller dig: du måste äta mer först och sedan börja träna. Annars är det ätstörningen som styr och det blir nästan omöjligt att få kontrollen själv. Varför ska du inte kunna äta mer när du inte tränar? Du kommer inte att bli tjockare. Du äter ju fortfarande mycket mindre än ditt basala energibehov. Du måste komma upp i minst det innan något skulle hända och innan du bör börja motionera igen.

 • Stina

  Åhhh vad jag känner igen mig!! Sitter i precis samma båt även om jag inte har särskilt mycket att gå upp. Tog kontakt med en PT när jag åt ungefär som dig och tänkte- jag börjar träna nu så att jag “kan äta”. Hon som själv haft problem med undervikt och överdriven träning sa- vill du kunna le och vara glad, leva det liv du vill utan dumma begränsningar ska du börja med kosten. Vi äter inte först och främst för att träna- vi äter för att orka umgås med kompisar, resa, plugga, göra det vi värdesätter. Träning som är rolig är en positiv bonus i livet. Men den är varken viktigare än att umgås med familjen, vännerna eller plugga till drömjobbet, den är en byggsten som tillsammans med andra bygger mitt livs pyramid. (Jag är inte framme än, men jag ska nå dit jag beskrev!) KRAM både till dig Soelas (bra inlägg as usual), “c” och alla andra som besöker bloggen!

  • http://Soelas.se Soelas

   Åh, gud vilken bra kommentar. Både ifrån dig och det som den personen sa till dig.
   Det är verkligen sant det som hon sa – underbart att du verkligen tagit till dig det, det låter som ett klokt val.
   Håller på dig, kramar!

 • http://Idaniella.blogg.se Daniella

  Alltså du är så ooooooooooooootroligt duktig på att skriva, förklara och sätta ord på tankar. Du är säker på att du inte ska jobba med någonting sådant i framtiden?

  Är verkligen imponerad av ditt sätt att förtydliga saker man själv har svårt att få grepp om ibland. Många applåder!

  Skulle vilja skriva så här på varje inlägg, men skulle nog kännas lite tjatigt och mindre uppskattat då. Men jag menar verkligen det jag skriver!

  • http://Soelas.se Soelas

   Just nu uppskattar jag det verkligen i alla fall! Denna kommentar fick mig att somna gott igår kväll. TACK!
   Haha, jag är verkligen inte säker på att jag inte ska jobba med något sådant framöver. Så himla kul att du skriver det! Känner mig uppmuntrad till att kanske överväga det lite mer.

   Tack för bästa kommentaren, tack för peppningen.
   KRAMAR till dig bruden!

 • Anna

  Hej, en såå inspirerande blogg! Älskar den!
  En snabb fråga, hur ser en svältmage ut? Försvinner den? I så fall när?
  Oerhört tacksam för svar!
  Kram & tack igen för en fantastisk blogg!

  • http://Soelas.se Soelas

   Hej vännen, har svarat på denna kommentar tidigare – men det kanske inte dök upp?
   Svarar nu ett inlägg så kan det inte missas! 😀
   Tack o kram!

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp