Träningen ger energi och hälsa i ett friskt liv

October 14th, 2013

Att äta fet mat behöver inte göra en fet. Att sitta stilla behöver inte göra en lat. Att vara smal behöver inte göra en sjuk. Att äta nyttigt behöver inte göra en till ett hälsofreak och att gilla träning behöver inte göra en till ett träningsfreak. Världen är inte svart och vit, det ena behöver inte betyda det andra, utan alla är vi olika och allt är relativt.

Från att ha varit en vanlig aktiv tonårstjej, till att överdriva både träning och hälsosamt ätande. Från att vara sjuk i anorexia, till att hitta en balans i livet som gör en tillfredsställd.

När det gäller mat, träning och hälsa har jag fått uppleva en hel del. Men det har även hunnit hända mycket på “hälsofronten” sedan jag insjuknade. Det har kommit nya dieter som ska vara lösningen på alla viktproblem, och framför allt har kvinnoidealet övergått till en mycket mer vältränad kropp än en mager. Den s.k. fitspoon har verkligen trätt fram och influerat samhället på många håll och kanter. Aldrig har vi varit så träningsfixerade som nu. Aldrig har det varit så populärt att förtära olika kosttillskott. Aldrig har jag sett så många bilder på extremt vältränade kvinnokroppar spridas runt på nätet.

Träning  har alltid varit ett starkt intresse i mitt liv. Det får mig verkligen att må bra och jag tycker att det är så roligt! Jag har alltid uppmuntrat folk till att träna, eftersom jag vet hur pass bra det har fått mig att må. Jag förespråkade alltid fysisk motion, ända tills jag blev sjuk. Då fick jag inte träna längre. Då var det rent av farligt att träna. Träning behöver inte vara hälsosamt, och absolut inte i för stora mängder. Men när jag tränade av sjukdomen mådde jag inte bra, det var ett tvång. Så länge man mår bra av träning, kan det öka välbefinnandet något enormt! Allt handlar om en balans.

Aldrig har jag tränat så här mycket som jag gör idag och faktiskt mått bra utav det. Aldrig har jag uppskattat friheten att kunna göra det så här mycket tidigare. Aldrig har jag trott att det kunde bli sunt för mig att träna hårt igen. Aldrig ska man säga “Aldrig”.

Idag tog jag mig äntligen till stan för att inhandla massa mumsiga bars billigt! (De smakar ju nästan som godis)

Idag tog jag mig äntligen till stan för att inhandla massa mumsiga bars billigt! (De smakar ju nästan som godis)

Och ett par handskar så jag slipper slita sönder handflatorna på gymmet! (Det blev nästan som lilla jul-afton)

Och ett par handskar så jag slipper slita sönder handflatorna på gymmet!
(Det blev nästan som lilla jul-afton)

OBS: träningen är en stor del av mitt liv, och jag är medveten om att det kan vara triggande för många. Jag vill inte börja driva denna blogg som någon “fitspoo”, utan det handlar om ett sunt och hälsosamt liv för varje individ.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 • http://rosettflickan.blogspot.com/ Linda

  Tycker inte ditt skrivande är så triggande. Du framställer det som något du gör för att du tycker det är roligt och för att det får dig att må bra.
  Det är tvärt emot all hemsk (ja hemsk!) “fitspo” jag kommer i kontakt med varje dag. Det är hetsigt, tvångigt, obarmhärtigt och to be honest många hårda ord. Påminner väldigt mycket om proana i mina ögon.

  • soelas

   Du har rätt. Det beror ju verkligen på i hur man vinklar detta. :)
   Vilken bra liknelse Linda! Det kan vara värt att ha i åtanke.

 • Emma

  Var köpte du barsen? :)

  • Beatrice

   MMSPORTS på sveavägen har :)

  • soelas

   Precis som Beatrice sa, på MMA sports på Rådmansgatan. De blir billigare ju fler man köper. :)

 • Beatrice

  De där handskarna har jag också! Superbra, förrutom att jag fortfarande skaver i mina “fingerveck” typ.. 😛 Testa by the way body science diet meal, apelsinchoklad och kokoschoklad finns. as god!

  • soelas

   Åh, okej, tack så mycket för tipsen! 😀 Är de barerna dyra?

 • wangmaar

  frågor om ngt helt annat, mattider. Idag åt jag frukost sju och nu precis lunch, dvs 11.25. Får panik över att jag åt så tidigt. Hur tänker du kring det? har du fasta mattider eller hur gör du?

  Tack

  • soelas

   Jag äter när jag är hungrig och det passar i mitt schema. Oftast blir det efter ca 3-4 h. Det varierar sig beroende på hur tidigt jag kliver upp och hur långa dagar jag har. :) Det viktigaste är att man får i sig det kroppen behöver och regelbundet.

 • Sofia.O

  Innan jag blev sjuk (anorektisk) så brukade jag inte träna. Jag kunde uppskataxpr menader om vädret tillät men nöjde mig gott med det. Det är det jag vill tillbaka till men samhället, omgivningen och så gott som alla egenligen, preppar på om att “men träna ska du väl”. Jag vill ju återgå till”I dont give a f*ck” är det så fel? En choklad om dagen är gott i magen du vet. Träning är för mig förknippat som ohälsosamt, sjukdom och tvångshandlingar.
  Vd tror Du, tills jag är frisk i knoppen, fri från alla ätstörda tvångstankar, ska man slippa allt vad motion betyder utöver dagliga aktiviteter, så kanske man när man är helt (!!!) fri kan ta ställning till hur man vill göra då? *svammel-*

  • soelas

   Jag älskar din kommentar! Nog för att det är ganska hemskt det du beskriver, men det visar verkligen på VAD som är FRISKT för DIG och det är ju dit man ska komma.

   Nu är det dock så att det sällan finns en tydlig övergång till att bli “helt fri”. Det är snarare en balansgång som tar flera år att öva på. Jag tror att om man vill träna, om man är en person som faktiskt tycker att det är kul och om det är något man mår bra av, så ingår det i tillfrisknandet att hitta en balans med det. Det där är ju individuellt och om träning inte ligger i ditt intresse så ska du fokusera på andra saker som får dig att må bra. =)

   Hoppas detta gav någon klarhet.
   Kram

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp