Trötthet trots bättre ätande

February 5th, 2013

Hej! Måste fråga en sak ang trötthet. Du verkar så pigg. Tränar och har dig. Själv är jag nu normalviktig men är obeskrivligt trött konstant! Såå jobbigt. Orkar inte va med vänner el knappt promenera. Vill bara sova. Många säger ju att blir trött i tillfriskningsprocessen men nu har jag varit utmattad galet länge. Blir rädd att det inte ska gå över. Har du inte känt dig tröttare nu än innan du började äta bättre? Borde ju va tvärtom. Jag har varit sjuk i 14 år o har ingen mens än. Kram Ida
Ida 

Hej Ida! Jag förstår din förundran. Det känns ju ologiskt att man ska bli tröttare när man får mer energi  i kroppen, va?

Precis som du skrev så är det vanligt att man blir helt utmattad i tillfriskningsprocessen. Kroppens förbränning förbrukar energi skrev jag för ett halvår sedan. Jag var inget undantag ifrån tröttheten när jag började äta ordentligare. Det var som att ju mer jag åt, desto tröttare blev jag. Så var det tills jag kom till en nivå där hungerkänslorna verkligen stabiliserades och vikten kändes bra. Jag kunde orka med att göra det jag ville.

Mitt liv kräver enormt mycket med energi, och ibland är det slitsamt – speciellt i de perioder som jag sover dåligt. Men eftersom att jag älskar att göra sakerna så pass mycket som jag gör så mår jag bara bra. Det är ju en anledning till att jag klarar av kosten så bra på egen hand – jag vill verkligen orka med mitt liv. Det känns verkligen bortkastat att inte orka med skolan, jobbet, studentlivet eller träningen pga. jag hellre går runt och är hungrig!

Om du är säker på att du äter tillräckligt med mat så kanske du bör kika lite noggrannare på vad du äter för mat. Kosten ger kroppen förutsättningarna till att fungera. Saknas någon byggsten så blir det svårare för den att gå runt. Eftersom att du har varit sjuk så pass länge kan jag tänka mig att kroppen har en hel del att reparera.

Om du inte har fått tillbaka mensen så är inte helt omöjligt att du har järnbrist. Det kan även ta lång tid innan mensen kommer tillbaka. Annars är just trötthet ett av de vanligaste symptomen vid järnbrist. Därmed skulle jag starkt rekommendera dig att kolla upp dina värden och fundera över kosten:

 • Äter du varierat?
 • Äter du regelbundet?
 • Äter du tillräckligt med kött, broccoli, bananer, ägg osv?

Det kan även vara så att din kropp behöver ligga på den övre gränsen av normalvikt. Du kan ju alltid prova att gå upp något kilo till och se om du blir piggare. Min behandlare berättade att hon beslutade att testa gå upp lite – då kände hon att hon orkade mer och vill absolut inte gå ner igen.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

 • http://thelongjourney.blogg.se Mariel

  Jag tror också du har järn brist möjligtvis. Men kanske kan det vara att om du “bara orkar” ta dig ut och göra något kul även om du känner dig lite trött så känner du dig bättre efteråt? Jag kan också bli så trött ibland, och då blir jag lätt lite deppig och ligger hellre kvar, men då brukar jag ibland “tvinga” mig själv lite att umgås med människor och då kommer den dära glädjen och kraften tillbaka :) Kanske inte alls stämmer för någon annan men för mig i alla fall blir det lite av en slags “ond-cirkel”. Kroppen vänjer sig lixom vid att inte göra så mycket ett tag (mig i alla fall) då jag i några månader var HELT osocial och instängd… men så fort jag började ta mig ut lite mer så vande jag mig vid det och blev inte lika trött längre? :)

  • http://Soelas.se Soelas

   Det låter logiskt!
   Tack för kommentaren :)

 • anonym

  åh trodde det bara var jag som kände så! är alltid trött även fast jag nått en normalvikt. Kan det bero på att perioden som jag fått kämpa så mycket har gjort så att jag blivit trött i efterhand?

 • Petra

  Jag går in på din blogg för att se om du har uppdaterat hela tiden! Så sjukt bra, du ger mig verkligen inspiration att bli frisk. Idag har jag på eget bevåg ätit frukost, lunch, middag vilket var väldigt längesen jag gjorde, på egen vilja då. Ångesten har inte kommit än, du får mig att vilja bli frisk, träna, skratta och välja livet. Tack för din blogg och fortsätt som du gör!

  • http://Soelas.se Soelas

   Tack så mycket! Vad härligt att höra, hoppas att du är stolt – det blir jag. 😀
   Kramar!

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp