Vad är egentligen friskt?

February 19th, 2013

Idag frågar vi oss själva om det går att bli frisk ifrån detta tankespöke. Finns det verkligen en behandling som hjälper dig att få bort alla tankar om kroppen, utseende, mat och träning? Vi strävar efter att må bättre, vi jobbar för att bli frisk. Men vad innebär det egentligen att bli frisk? Vad innebär det egentligen att vara sjuk?

Ikväll publicerar jag en (påhittad) berättelse om en tjej som blivit anorexins offer och framöver kommer en berättelse om hur en dag ser ut för en tjej utan ätstörning. Syftet är att kunna se skillnaderna mer konkret på vad som är normalt och sjukt. Berättelserna kommer att återspegla “typska” drag tagna ur mitt eget liv och andras erfarenheter.

Vad är egentligen friskt? Vad är egentligen sjukt?

Tags: , , , , ,

 • http://mallanolsson.bloggplatsen.se Mallan

  Gud vad svår fråga, det är verkligen inte lätt att avgöra faktiskt. Innan jag blev sjuk trodde jag att bara man åt så blev man frisk men det stämmer ju inte alls, men tror att många tror det fortfarande. Speciellt om man inte själv är sjuk, eller har varit.

 • http://mikis.webblogg.se Mikis

  Ser jättemycket fram emot att läsa det ikväll!

 • M

  Det vill jag läsa! Låter som att det kan ge en riktig tankeställare som kan ge mig en spark i rätt riktning.
  Jag har tills på onsdag på mig att gå upp i vikt eftersom att jag efter 6 veckors behandling har gått ner 0,5 kg. Mina behandlare har räknat med att man ska ha gått upp 0,5kg/vecka. Om jag inte gör det för jag inte gå heltid i skolan, vilket är mitt mål och enda motivation för tillfället.

  • http://Soelas.se Soelas

   Jag hoppas att det hjälper dig på traven. Förvänta dig inget revolutionerande, men kanske som du säger; en tankeställare i rätt riktining.
   Om du menar denna onsdag så låter det tight att börja öka vikten på ett dygn. Men du kanske menar nästa onsdag och då har du ju en vecka på dig där du förmodligen måste öka matintaget med minst två mjuka mackor med pålägg och ett glas mjölk (eller motsvarande).
   Älskar du känner motivation till skolan, det gjorde jag med. :) Jag tror att du kan klara detta, bara du vågar!
   Kram

 • http://thelongjourney.blogg.se Mariel

  Jag tror man kan bli frisk, men såklart kommer man alltid bära med sig denna erfarenheten och ibland kommer säkert tankar komma tillbaka till en. Efter man varit en så sjuk kalori-nazist kommer vissa “siffror” finnas i ens minne, och man kommer kanske undermedvetet välja lite “nyttigare”/kalorisnålare alternativ här och var… (inte för att det behöver ske ofta alls eller ens medvetet kanske?). Jag vet inte. Men så känns det för mig i alla fall. Jag kanske har helt fel? :)

  Extra kramar till dig Soelas för din enorma inspiration, ork och vilja…! Att du skriver och hjälper så många här ute som befinner sig i denna hemska ätstörda värld och förbättrar så mångas liv (inklusive mitt egna)! Jag önskar jag var lika stark som dig!
  Vi behöver ju verkligen varandras stöd! :)

 • c

  när du påbörjade ditt tillfrisknande och började äta mer, kände du dig då tvungen att röra på dig hela tiden? t.ex. städa, ta “onödiga promenader” m.m.
  jag har nämligen träningsförbud då jag måste gå upp i vikt..men jag upplever att jag kan tillåta mig själv att äta mer när jag har rört på mig..alltså äter jag mycket,mycket mindre nu när jag inte får röra på mig, inte ens ta en fem minuters promenad! det blir lixom som en dålig cirkel då jag inte rör på mig men samtidigt inte kan tillåta mig själv att äta mer än 300-400 kcal/dag nu när jag bara sitter hemma och segar…blir galen på att inte få komma ut och röra på mig, samtidigt vet jag inte om det är jag eller anorexian som vill ut och gå…

  • http://Soelas.se Soelas

   Tack för frågan, jag hoppas att du känner att du fick svar på dina frågor i inlägget jag publicerade igår.
   Kram

 • Pingback: I Choose Life | Soelas.se()

 • http://Soelas.se Soelas

  Tack så mycket för din kommentar och kloka synpunkter.
  Jag tror absolut att det ligger mycket sanning i det du säger.

  Kramar tillbaka, fina du!
  Dina ord betyder <3

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp