Vad är frisk?

April 25th, 2013

Hejsan. underbart att du kan äta pizza.

Ja undrar en sak. är du frisk från din ätstörning och om du är de, hur kom du till den punkten att bli frisk?
nattstad.se/susanneskamp

Ja, vad är friskt? När blir man frisk egentligen? Det har jag själv funderat väldigt mycket på.

 • Nu äter jag bra
 • Nu räknar jag inte kalorier
 • Nu tränar jag inte för att förbränna
 • Nu varken väger eller mäter jag något själv.
  Men är jag frisk?

Helt frisk säger de ju att man aldrig blir.” sade en gammal bekant till mig en gång. Hade hon rätt?

Jag har kommit långt i mitt tillfrisknande och emellanåt känns ätstörningen och anorexin alldeles för långt borta för att vara sann. Dock visar den sig vid tillfällen och man förstår att den har satt spår i en som följer med en mer än man tror. Tyvärr kan jag inte besvara om det går att bli HELT 100% frisk från ätstörningstankar. Den bekräftelsen söker jag själv hos folk som påstår sig blivit friska. Det jag vet är att man kan bli frisk ifrån Anorexi Nervosa, man kan sluta svälta sig själv, man kan sluta räkna kalorier, man kan lära sig motionera sunt och man kan sluta ha en överdriven kontroll och fixering kring vikt och mått. Det vet jag, för att det har jag överkommit.

Tankar kring mat och vikt finns fortfarande i vardagen. Man blir lätt påmind genom omgivningens prat och medias uppmaningar. Jag tror att det är svårt, mycket svårt att glömma alla ätstörningstankar av idag. Så kan man bli helt frisk? När man slutar låta dessa tankar påverka ens beteende och när man hittar en balans med vikt, mat och träning på ett sätt som är hälsosamt och utan att behöva kontrollera det, när man litar på kroppens signaler i samarbete med sitt sunda förnuft, då, då tror jag att man kan säga att man är relativt frisk från ätstörningen.

 • http://twitter.com/fluffpudel mathilda

  alltså jag har anorexia och jag äter 1-2 gånger om dagen. Men typ hela min dag går ut på att tänka på nästa gång jag ska äta och vad jag ska äta, och vad jag är sugen på och vad jag ska äta på lördag (jag äter något gott på lördagar typ glass, choklad eller godis) och det känns ganska värdelöst att alla mina tankar går till mat och att de enda jag ser fram emot är att äta. Det får mi att känna mig jätte tjock. har du hört om de här förr?

  • soelas

   Hej hjärtat! Det du beskriver är inte ovanligt beteende hos folk med anorexi. Din ohälsa är tydlig. Ingen människa mår bra av att äta så pass sällan och det är extremt svårt att få kroppen det den behöver. Din kropp skriker efter mat, den har näringsbrist och hjärnan säger till kroppen att det viktigaste just nu är att skaffa mat! Det är därför dina tankar fokuseras så mycket på att äta. Din kropp verkligen BER om det, och det är ätstörningen som säger att det är fel. Anledningen till att du tänker så mycket på mat är helt enkelt att du äter för lite.
   Det går inte att bli frisk från anorexin och underäta. Det blir ännu svårare att lämna tankarna bakom sig om kroppen hela tiden skriker efter näring.

   Det blir en skön omställning att lära sig känna mättnad, att äta alla måltider och inte tänka på mat konstant. Jag har också haft mycket tankar på mat. Räknade minutrarna, timmarna, skulle hålla mig från hungern så länge som möjligt. Varför? Varför plåga sig och gå hungrig när man kan vara mätt, nöjd och belåten och lägga tiden/energin på annat.

 • http://www.facebook.com/cornelia.najafi Cornelia Najafi

  Tror faktiskt lite på det du skriver även om jag inte vill just nu..det där att man inte kan blir HELT fri från tankarna. Det du skrev i slutet fick mig att inse jo, jag är så frisk jag kan bli. Men de jävla tankarna finns där..tex att fortfarande höfta kalorierna i huvudet, för man har ju ganska bra koll på vad allt innehåller..tänka extra varje gång man lägger upp en portion, dock tänker jag mest på att det ska bli en bra portion och inte för lite men det gör inte en vanlig och “frisk” människa. Antagligen gör jag det för att jag är så rädd att falla tillbaka och börja gå ner igen omedvetet. Därför är jag väldigt noga med mina portioner. Vägrar att utsätta min familj (och mig själv, min kropp) för anorexin igen.

  hehe känns som det bara blev massa tjafs här men ja..är inte heller säker på att man kan bli helt fri från tankarna. När vi är 40 vet vi nog..

  kramisar på dig!! <3 (snart RM ju weeho! ni kommer rocka!!! kommer inte komma upp, ååh vill så gärna..det var så dyrt eftersom det är så många dagar, det hade gått på närmre 3000 för min del hela helgen blää)

  • soelas

   Jag tycker att det är BRA att du är noga med portionerna. Det har ju trots allt inte gått sådan lång tid ännu. Men jag tror att kaloritankarna och extra tankarna kring matmängd försvinner med tiden, om man aktivt jobbar för att inte tänka på det. Man börjar ju lita mer och mer på sitt eget omdöme, man lär sig hur mycket man behöver äta och behöver verkligen inte ha någon kontroll. Men det kommer som sagt med tiden,

   Jag förstår dig. Det kommer nog gå åt minst 4000:- för mig den helgen. :/ Lite kaos nu, men vi ska nog fixa det!! 😀 KRAMAR

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp