Vad är hets?

April 28th, 2013

Nu lyfter jag ett ämne som är väldigt känsligt för många med ätstörningar, men lika så extremt oroväckande. Inte minst för mig själv. Detta är ett område som jag tyvärr inte har särskilt god kunskap inom själv. Anledningen till att jag lyfter detta nu är dels för att det är enormt viktigt men framför allt för att samla kunskap genom hjälp av er trogna läsare.

Hetsätning, eller överätning som man i vissa fall betecknar det som. “För mycket” och inte bara med marginaler. Det kan bero på fysiska signaler; ett enormt sug, ett stort hål i magen som aldrig verkar vilja mättas oavsett hur illamående man än mår. Det kan bero på psykiska anledningar där maten blir trösten. Vad det än beror på så är hetsätning inte ett beteende man frivilligt vill anta sig.

Friska människor tänker nog knappast på detta. Oron över att de ska överäta finns inte på samma sätt som hos en person med ätstörningar. En frisk människa lägger inte sådant stort fokus på matmängd utan går på magkänslan. Magkänslan, inte bara hunger/mättnadskänslor utan även magkänslan över vilken mängd mat en själv behöver eller vill ha. En person med anorexia fruktar den mängden mat som en hetsätning innebär. Osäkerhet, oro och ångest följer dem med ätstörningar.

Tidigare har jag skrivit om “Efter svält kommer suget” vilket kan väcka denna oro ytterligare. “Om man börjar äta så kommer man inte till att kunna sluta“, är en vanlig tanke som går genom mångas huvud när Ana styr. Nu ska jag berätta vad jag vet om detta.

Svälter man så går kroppen back i energi. Den tar av resurser, tömmer förråden och bryter ned kroppen. Förbränningen sänks och lika så gör kroppens övriga funktioner. När man då börjar äta igen så kickar kroppen igång förbränningen. Kroppen säger att den vill ha mat, den behöver energi för att överleva. Vid detta lag är det många som har kommit till en situation där det är do or die  som gäller. Lita på att kroppen signalerar att den behöver äta av en anledning! Den mest livsnödvändiga anledningen. När förbränningen kickat igång så har kroppen sååå mycket att reparera och bygga upp igen. Den kommer inte säga ifrån förrän den är nöjd (vilket oftast blir runt rekommenderat matintag och normalvikt).

För att undvika hetsätningen är det regelbundet och varierad mat som gäller! Då får kroppen det den behöver i omgångar. Börjar man hoppa över måltider eller utesluta viss kost i maten så är det större risk att det leder till överätning framöver.

Observera att den en person med anorexia ser som överätning sällan handlar om riktigt hets eg.

Personligen har jag aldrig sett det som att jag hetsätit. I perioder har jag ätit mer än andra. Ibland dubbelt så stora måltider, men aldrig ofantligt orimligt stora mängder. Det som väcker oro och ångest hos mig är förmodligen en helt normal “större måltid”, ett ätande som sker då och då för friska människor.

IMG_9254

 

Ikväll “överåt” jag. Det oroar ätstörningen, men jag är glad över att jag åt allt som jag gjorde. Min kropp sa till att den behövde energin. Jag kan tycka att jag ätit tillräckligt, eller ätstörningen kan tycka att jag äter mycket redan, men om jag inte blir nöjd i slutet av dagen så säger min kropp till. Den vet bäst, den säger till att jag behöver mer.

Kvällsmål: 1 banan, 2 ägg, 1 riskaka, 1 mandarin, 1 nöt, 1 60 g japp choklad.
Jäkla småätande, tankar kring om detta började bli hets. Men detta är energi som min kropp behöver efter denna helg. Nu är jag nöjd! 😀

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

 • Julia

  Jag hade en del problem med hetsätande, har även haft det nu på senare tid faktiskt. Det är när jag tänker att det trots allt är “tillåtet” (helger) som det kunde bli för mycket. Nu tänker jag att jag kan äta lite smågott hela veckan 😉 Är det inte väldigt svenskt (i negativ bemärkelse) att tänka att helgen är den enda tiden vi lever på riktigt? 😉
  Du har definitivt inte hetsätit :) Det som du torde kunna lära dig av det är att när du började äta så kanske du skulle slängt ihop något matigare direkt! Men det är inte alltid så lätt att känna hur hungrig man är. Där tabbar sig faktiskt friska människor sig också ibland!! Kram!

  • http://www.sofiayit.blogg.se/ Sofia

   Jag håller med? varför ska man bara leva på helgen? och inte i nuet?=)

  • soelas

   Håller med! Det är bättre att äta något litet extra gott varje dag än allt under helgen. Det finns ju faktiskt utrymme för att ca 15% av vårt dagsintag kan komma från bullar, godis osv. enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. :)
   Det är inte första gången man gör misstaget att äta för lite under dagen och sedan mycket mer på kvällen. Så småningom bör man väl lära sig! Många kramar

 • http://www.sofiayit.blogg.se/ Sofia

  Va bra att du tog upp detta igen, jag har jätte problem med detta.. vad som är hets och inte, jag hade säkert tyckt det du ätit vart hets,. och även 4pannkakor..? hur vet man? så fort man går utöver schemat(det ända negativa kanske?) så tror man att man hetsäter…=/

  • soelas

   Precis, så fort man äter någon som är “mer än normal” mängd så tycker man att man överätit. Även om man någonstans vet att man behövde nog äta lite mer vid den måltiden.
   4 pannkakor t.ex. är ju nästan för lite till och med (!)

   • http://www.sofiayit.blogg.se/ Sofia

    jasså? är det det?! oj! va bra att du sa det, då får jag försöka trygga i mig mer vid nästa tillfälle=)

    • soelas

     Ska rätta mig själv så att det inte blir missförstånd. Pannkakor är just svåra att säga antal av, det beror ju naturligtvis på storleken. Min behandlare sa 4 normalstora eller 5-6 om de är aningen mindre/tunnare. Jag steker alltid väldigt tunna pannkakor så då blir det ju många fler som behövs.
     Du känner nog själv om 4 av dina räcker, så ska du inte behöva tvinga i dig mer. Men man kan garanterat äta någon till om man känner för det. :)
     Kram

 • Edit

  Alltså jag anser att många blandar ihop att hetsäta med att helt enkelt äta för mycket. Jag hör ofta folk som säger “jag hetsåt hela chipspåsen! Jag var så jävla mätt!”. Det är att äta för mycket och bli jättemätt. Bli jättemätt blir alla. Att äta en hel chipspåse/godispåse är inte heller den kliniska benämningen på hetsätning. Jag har haft både anorexi och bulimi så hetsätning är någonting jag ägnat mig väldigt mycket åt.

  Hetsäta för mig är när man blir som besatt av en demon och äter ALLT. Jag har köpt mat för 400 kronor och ätit och spytt i omgångar. Jag har hetsätit 1kg havregryn med mjölk. Jag har ätit andras mat ur soporna. Man äter tills det nästan kommer upp av sig själv och det inte finns något annat alternativ än att spy. DET är att hetsäta för mig.

  • soelas

   Tack underbara du för att du delade med dig av detta. Du sätter verkligen perspektiv på sanningen. Man kan nog inte förstå helt vad det egentligen innebär att hetsäta förrän man genomlidit det själv.
   Stora tack för dina ord! Jag hoppas innerligt att du blivit stärkt av detta och mår bättre nu. :)

 • disqus_a6iP5ESsrp

  Här en länk till ett kort program om en familj där en dotter drabbades av en ätstörning. http://arenan.yle.fi/tv/1871114

  • soelas

   Vad spännande! Tack så mycket för tipset.

 • Pingback: I Choose Life | Soelas.se()

 • Pingback: I Choose Life | Soelas.se()

 • Pingback: loans online()

 • Pingback: direct payday loans dartmouth nova scotia lender()

 • Pingback: drugrehabcentershotline.com drug addiction treatment()

 • Pingback: bmi calculator for females()

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp