Vad vill du lägga din tid och energi på?

March 31st, 2013

Varje gång jag kikar in så står det exakt DET jag behöver läsa/höra här. Tack för det än en gång! Vill kunna sluta räkna och tänka på mat och bara njuta istället. Hade du svårt för att “hitta tillbaka” till livet? Mitt problem är att jag vet inte hur man lever ett liv och därför skjuter jag upp det stora steget att våga. Är osäker och rädd. Vill bara ha det alla vill ha. ett bra liv där jag trivs. Något tips? GLAD PÅSK! :)
Ottilia

Vanligtvis brukar tillfrisknandet börja med en viktuppgång och att man parallellt försöker hitta mening att leva. Jag tog bakvägen och hittade till ett bra liv och parallellt medföljde en viktöktning.

Om jag hade bott kvar hemma hade jag garanterat inte mått så bra som jag gör idag. Det handlar inte om att mina föräldrar gjorde mig sjukare eller att jag hade det så pass dåligt med dem. Det var dags för mig att hitta mig själv på eget håll. Hemma kunde jag inte vara den människa jag vill vara, hemma kunde jag inte fokusera på mig själv, hemma kunde jag inte göra det som får mig att må bra. Jag nådde ett stadium där jag behövde frigöra mig från min barndom och hitta mig själv på eget håll.

Det innebär att tro på sin egen vilja, ta chansen och sikta mot att uppfylla sina ambitioner. Hur vågar man? Det absolut viktigaste är att inte vara rädd för att misslyckas! Jag har talat om det många gånger med “ett misslyckande är inget misslyckande – det är nya lärdomar”. Är det någon gång som man ska “misslyckas” i livet så är det nu!! Nu och alltid! Det gör en bara visare, och vad har man att förlora? För att vinna måste man satsa och det man satsar i livet är tid och energi. Vad vill du satsa din tid och energi på?

Jag valde att satsa min tid och energi på att..

 1. ..driva en givande blogg
 2. ..flytta hemifrån och till Stockholm
 3. ..studera till civilingenjör på KTH
 4. ..bli invald i sektionsstyrelsen
 5. ..jobba extra som studiecoach
 6. ..träffa nytt folk och skaffa nya vänner
  och det bästa valet av alla:
 7. ..träna Cheerleading! <3

Jag satsar min tid och energi på saker som faktiskt ger mig energi tillbaka!

Det var inte förrän mitt liv började bestå av andra saker än mat/träning/kalorier som jag insåg hur lite nytta anorexin gjorde. Den behövs inte och jag ville verkligen inte lägga mer tid och energi på den. Ätstörningen ställer orimliga krav, sätter press, ger stress, tvångstankar och ångest. Framför allt så dödar den tiden och suger all energi ur en. Tid och energi som kan gå åt till saker som man faktiskt ger något tillbaka.

Det är lätt att vara rädd inför en förändring. Man vet inte hur det kommer att resultera och då håller man gärna sig fast i det som känns tryggt och familjärt. Men vet du med dig nu, något som du vill förändra så kan du ställa dig den klyschiga frågan “vad är det värsta som kan hända?”. Förmodligen kan det inte bli värre och om det så mot förmodan skulle resultera i ett nederlag så kan man gå tillbaka till det man hade innan, med en ny lärdom i ryggsäcken och prova ta en annan väg. Dessutom ska man inte bara fundera över vad som kan gå fel, utan det är ännu viktigare att fundera över “vad är det bästa som kan hända?” och då tvivlar jag starkt på att det bästa som kan hända inte är värt att våga sträva mot.

(läs mer om livet&motivation)

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

 • Guest

  Hej! Måste börja med att säga att jag verkligen älskar din blogg, det är sjukt vad lite text kan göra! Jag håller på att tillfriskna från anorexia och har kommit en bra bit på vägen. Äter mina måltider, slarvar dock ibland, men om man ser till det hela så går det väldigt väldigt bra! Jag är nyfiken över det här med att du flyttade hemifrån fastän du fortfarande var sjuk. Jag är 19 år och funderar på att flytta hemifrån men är rädd att anorexian ska bli värre då, att man går tillbaka till gamla vanor då man inte har någon som “kollar en”. Samtidigt tror jag att jag skulle må bra av att få vara självständig. Hur gick tankebanorna när du tog steget och flyttade hemifrån?

  • soelas

   Hejsan! Tack så mycket, det värmer verkligen att höra 😀
   Mina tankegångar var nog liknande dina. Orolig över att falla tillbaka, men samtidigt var jag bestämd. Jag satte mig inför ett ultimatum; ska jag klara av att göra detta själv så MÅSTE jag sköta maten osv. Annars går det inte, och ska jag verkligen förstöra mitt liv så pass mycket? Jag mådde inte bra av att bo hemma längre, det var dags att släppa mig fri! Då blev man ju tvungen att klara det själv också.

   Det är verkligen en frihet att få sköta maten själv. Som du säger så slarvar man väl ibland, men då är det upp till en själv att fixa till det. Man lär sig, man blir tvungen att ta ansvar och man får möjlighet att bara fokusera på sig själv.

   Känner du dig alldeles för orolig så kan det vara bra att avvakta. Men vill du ge dig chansen att “sköta dig själv” så prova dina vingar! Det värsta som kan hända är att du måste flytta hem igen, och det bästa är att du kan släppa anorexin på riktigt.

 • Ottilia

  Tusen tack för svaret. Det värmer. Precis som du skriver så vill jag kämpa för att behålla något och inte för att få något vilket är mitt “problem”. Som jag skrivit innan siktar jag på att kunna flytta till hösten och börja studera (fick hoppa över 1 år). Sökte nu i helgen. Men för att kunna det så behöver jag verkligen öka i vikt, det skulle aldrig funka annars. Behöver kanske acceptera att jag måste kämpa för att både få och behålla… Men helt fri kan jag aldrig bli om jag inte också lämnar min barndom och ger mig ut på egna vingar. Så jag antar att det är till att kliva rakt ut i intet och vara nyfiken… :)
  Har någon fråga till: hur gjorde du när du ökade i vikt och kände dig “valkig” och tjock? Ignorerade du det så gott det gick och försökte tänka på allt roligt istället? Känns som om det är så jag få göra när tankarna kommer. Och åt du trots att du var mätt?
  Många Kramar och tack igen! (hoppas inte du tycker att jag komenterar för mycket. För du hjälper mig enormt.)

  • soelas

   Hej vännen!
   Du är verkligen inte jobbig, jag uppskattar dina frågor och kommentarer väldigt mycket! Det ger mig inspiration och samtidigt peppning.

   Jag ska absolut lämna ett svar, även denna gång i ett inlägg eftersom då kan jag skriva lite mer utförligt. Stay tuned! 😉
   Puss!

   • Ottilia

    I will.Tack så mycket. :)

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp