Valet att avstå från diskussion kring matvanor

June 26th, 2013

Igår hade jag arrangerat grillkväll hemma hos mina föräldrar. Det var en riktigt trevlig kväll med några få personer. Dessa personer står mig alla nära på ett eller annat sätt. Dessa personer vet alla om min anorexi.

Efter middagen kom det på tal om mat, matvanor och vikt. Vid detta lag finns det inte längre någon anledning att bli irriterad, men det går inte att undvika förvåningen över att en sådan nära omgivning har mage att föra något så pass känsligt område på tal i ens närvaro. Av idag är det uppenbarligen ett extremt vanligt samtalsämne och det går nog inte att undvika.

Man kan inte ändra på människors beteende, man kan bara förändra på hur man förhåller sig till dem. 

Med det sagt gjorde jag valet att avstå ifrån den diskussionen och tog glädjeligen på mig ansvaret att duka av bordet. Det gjorde mig mycket mer stolt än om jag hade lagt mig i diskussionen. Det aktiva valet att avstå vill jag se som ett ställningstagande: jag tänker inte bidra till att trigga ätstörningens tankar.

Grillspätt, sallad och tzatziki. Fantastiskt gott!

Grillspätt, sallad och tzatziki. Fantastiskt gott!

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

 • sofie hellberg

  Det är ett vääldigt vanligt förekommande att folk ska prata om dieter och vikt i alla dess sammanhang. Det värsta är att man ofta sätts i en situation att man inte kan komma ifrån den, på ett fik eller hemma hos någon annan. Då kräver det som du lyckades med en väldigt stark medvetenhet att gå ifrån till exempel på toaletten eller liknande.
  Men det är också respektlöst av de som är medvetna om problemen man har. Hur triggande sådana samtal är, för det är verkligen triggande när de sitter och pratar om hur tjocka de är och hur mätta de blev av maten man just åt etc etc.
  Oftast är jag inte ute i sammanhang utanför där någon i familjen deltar (pga att jag ju blivit isolerad av alla sjuka år). Men då är det alltid någon i min familj som får säga “neeeej men nu pratar vi väl om något annat iställer, eller vad säger ni?!” haha. jag tycker det är gulligt men härligt uppenbart att de vill skydda mig.
  Pratade med en ganska okänd kille på gården när vi grillade, hur vida cocosolja var bra eller inte och vilken olja som är nyttigast. då kom min storebror springandes och sa att vi inte skulle prata om det. döm av killens förvåning när han blev avsnäst haha. Det blir många konsiga situationer iaf det är en sak som är säker.

  Men det jag vill säga är att du är stark som tog dig ur situationen frivilligt. Jag är inte sen att hamna i en diskussion om någon kritiserar maten vi nyss ätit eller lchf etc etc. Bra gjort! <3

 • http://www.sofiayit.blogg.se/ Sofia

  Hur förhåller du dig till alkohol? brukar du dricka det när du är ute och så? eller på middagar? kram=D

 • Pingback: I Choose Life | Soelas.se()

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp