Vänd så fort du börjar fundera – fall inte in i anorexin

December 19th, 2012

Jag är en tjej på 13 år som är väldigt smal och har sedan ett år tillbaka varit för smal för min ålder. Inget jag mår bra över, men jag är inte lika smal nu längre som då. Jag äter inte så mycket längre, förut kunde jag äta 2 portioner mat, nu äter jag knappt 1. Mina föräldrar är oroliga, jag äter ju aldrig frukost innan skolan, och de kanske inte är så bra. Dom är oroliga att jag ska svimma i skolan eller att jag ska läggas in på sjukhus. Nu på sistone har jag mått illa ganska ofta, kan de bero på att jag inte mår så bra över att vara så smal som jag är och att jag äter för lite eller är de något annat?
Idag kände jag mej alldeles yr och illamående, va orolig att jag skulle svimma då. Jag har inte anorexia men tror du jag är på väg åt de hållet? Om de skulle vara så, vad är ditt bästa tips på att jag ska hålla mej borta från de? Jag vill verkligen inte få anorexia:(
SNÄLLA SVARA! Jag är orolig:(
Kram
– Vania

Hej vännen, frukost är DEN viktigaste måltiden på dagen. Dels sätter den igång ämnesomsättningen och dels lyfter den upp blodsockret och energinivån på en stabilnivå. Det är frukosten som ger en bra start på dagen och fortsätter man med regelbundna måltider så håller man lättare både orken och humöret uppe.

Du säger att du märker själv att du mår dåligt av att äta så lite – har du funderat över varför du ändå inte äter mer? Är det kroppsligt att du känner dig tjock och rädd för att gå upp i vikt, eller är det bara en konstig ovana?

Hur som helst så är du så pass ung, och i ett stadium där du ska bygga upp din kvinnokropp. Det är väldigt viktigt att du ger din kropp de byggstenar som den behöver för detta. Tänk inte allt för mycket på vad du äter, men se till att du inte mår dåligt av det. Ät varierat, det du är sugen på och i en sådan mängd att du kan känna dig mätt efter en måltid och nöjd fram tills nästa.

Få människor mår bra av att vara magra. Faktum är att alla mår bättre av att ha en liten uppsättning av reserver. Du skriver att du nu knappt äter en måltid ens, att du mår illa och håller på att svimma i skolan. Detta är kritiska faktorer som bevisar att din kropp inte mår bra, och förmodligen beror det på näringsbrist. Vad skulle hända om du nu på detta blev sjuk? Magsjuka eller liknande, tror du? 

Varför vill du göra dig själv illa? Vill du ens det egentligen? Eller vill du kanske bara hitta något sätt att må bra på?

Tags: , , , , , , , ,

 • mini

  Hej
  Jag gillar din blogg. Var får du behandling någonstans? Är det på en ätstörningsklinik eler den vanliga psykiatrin?

  • http://Soelas.se Soelas

   Hejsan! Tack så mycket. Det började via BUP, men efter jag fyllde arton atnar jag att det räknas som vuxenpsykiatrin ? Har inte blivit någon skillnad för mig i alla fall. Det är via länsenheten för ätstörningar, så de är specialiserade :)

 • http://eengvaall.blogg.se Vania

  Tack för att du svarade! Vi har kommit på nu varför jag slutade äta ganska mycke. De berodde på skolan. Jag har mått himla dåligt hela veckan, i onsdags fick jag vara hemma och då åt jag precis som vanligt och mådde bra. I torsdags va jag i skolan i 2 timmar eftersom vi gick på jullov och då kändes de jobbigt igen och jag åt ingenting. Nu är de jullov och jag mår bra och jag äter. Så alla mina promblem är pga skolan. Men varför jag har såna problem med skolan vet vi inte, men de måste vi ta reda på för såhär är de absolut inte okej att må!
  Tack för hjälpen, nu ska jag försöka äta upp mej lite och ta reda på vad felet med skolan är. Tack så himla mycket!

 • Johanna

  Hej! Jag är en 15 årig tjej som efter sommaren fick diagnosen anorexi men har haft problem längre än så. Jag har varit inlagd och är nästan på väg dit igen och jag vill verkligen inte dit så jag vill försöka kämpa. Men jag skulle vara tacksam om du skulle kunna svara på några frågor. Alla runt omkring säger att det är svårt att gå upp i vikt när man väl börjar äta ordentligt och kanske tillslut ligger kvar på +- 0, stämmer detta och är det så att man går upp jätte mkt i början? Hur var det för dig? Även hur mycket skillnad ser man i kroppen från att man var som “sjukast” till när man börjar bli friskare? Är man större än innan man blev sjuk eller är man mindre eller är det ungefär likadant? Tacksam för svar och din blogg är verkligen jättebra! Kram

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp