Varför alltid så j*kla nyttigt?!

February 12th, 2014

Ät en nyttig frukost med kvarg, frukt, bär, fullkornsbröd, keso och jordnötssmör. Gör en nyttig sallad till lunch med kyckling, avokado, fullkornsvete och massvis med grönsaker. Ta en proteinbar till mellanmål eller gör en grön smoothie. Se till att det blir magert kött till middagen, utan snabba kolhydrater och fet sås. Glöm inte proteinshaken efter träningen och unna dig gärna lite nötter eller naturgodis till helgen.

Synen på hälsosamma kostvanor har förändrats i rakettakt under de senaste åren. Det är så många livsmedel som försvunnit från “nyttiga listan” och istället har det tillkommit nya, mer fett- och kolhydrats-snåla och istället proteinrika. En vanlig frukost består inte längre utav en vanlig vaniljyoghurt och sockerpuffar med rostat bröd och ost. En vanlig lunch anses inte längre vara hälsosam om den består av potatismos och stekt falukorv. Att unna sig en lördagskväll handlade förut om att köpa hem chips och dipp eller en påse plockgodis.

Jag kan naturligtvis inte motsätta mig det faktum om att det är bra näring i bär, keso, kyckling, nötter osv. Men jag tror att alla dessa extrema “så ska du äta” tips har gått till en sådan överdrift att vi börjat underskatta vanlig mat! Vad f’*n har mänskligheten levt på under alla dessa århundraden? Typ vanlig mjölk från kossorna, hembakat vetebröd, och rött kött. Nu säger jag inte att det är fel att välja de “nyttigare” varianterna om man så vill, det är ett val man gör själv, hur man vill leva. Det är ju “bra” livsmedel. Dock förbryllar dig mig över hur extremt hälsofixerat vårt samhälle är av idag. Det är som uppbyggt för att ge alla som inte äter “extremt nyttigt” att få dåligt samvete.

Instagram tror jag speciellt har blivit ett sådant forum där folk publicerar bilder på deras “nyttiga” måltider. Visst ser det läcker ut med allt frukt och grönt, men helt ärligt så känner jag nästan att jag vill spy på dessa bilder snart. En måltid behöver inte vara så j*vla perfekt! Det viktigaste är att det är mat, näring och gott! Mat behöver inte vara överdrivet nyttigt för att vara hälsosamt.

Personligen publicerar jag nästan dagligen frukostbilder på instagram, följt av några “kloka” ord. Mina frukostar må se tråkiga ut, men det är precis så jag äter. Jag äter olika yoghurts och olika mackor. Det behövs inte massvis med frukt och bär eller att brödet nödvändigtvis är fullkorn. Jag gillar min gruka, müsli och kanel. Klart äter även jag “nyttiga” livsmedel och är inte blyg snål med mina proteinbars. Det jag känner en frustration är över hur vi underskattar “vanlig” mat i allmänhet och tror att de “nyttigaste” alternativen alltid är de bästa. Jag tror att vi mår minst lika bra utav att äta lite stuvade makaroner och stekt falukorv som en riktigt god fetaost sallad. Eller variera chokladätandet med bars, naturgodis och vanligt “onyttigt” j*kla godis!  Kanske mår vi egentligen bäst av att äta båda? Jag ser ingen anledning till att uppmuntra tonåringar till att byta ut sitt lördagsgodis till frukt och kesella och festkvällen till ett gympass. Om det är dit samhället är på väg så blir detta min reservation. Jag ställer min inte bakom den synen på en hälsosam livsstil!

 

pasta

En middag och en annan lunch.

 

 • http://www.thisishowitworks.blogg.se/ Flickanochhavet

  Klart att man inte ska snöa in sig på vad som är bra och dåligt, men att ge sin kropp en tjänst är något många njuter av. Ex. jag mår dåligt och får häftiga blodsockersvängningar hela dagen om jag äter söta flingor och söt yoghurt till frukost. För mej låter en tallrik med naturell yoghurt, hackade nötter och färsk frukt 1000 gånger godare. För att inte tala om att jag absolut hellre äter en bit lax med potatismos än falukorv…

  Då det gäller hälsa handlar ju allt om proportioner. Äter du bara kvarg och frukt kommer du må dåligt, precis som du kommer må dåligt om du bara äter franskbröd med sylt på….

  Makaronipudding till lunch, och pasta med skinksås till middag? Njäe kanske inte
  Kycklingsallad till lunch, och frästa grönsaker med kcykling till middag? Kanske inte det heller….

  Kycklingsallad till lunch och skinksås med pasta till middag? Låter trevligt!

  Tror att det finns en stor risk med missvisande instabilder och bloggar av typen: I morse: keso med bär, Lunch: caesarsallad Mellis: avocado Middag: omelett

  Finns stor risk att den tjejen, eller killen gick loss på smörgåsskåpet/godisskåpet i sitt kolhydratssug klcokan 23 på kvällen. Men det syntes ju inte på instagram. . .

  • soelas

   Återigen en fantastisk kommentar ifrån dig. Jag tycker att du verkar ha en sund syn på hälsa och det är ju inte annat än rätt att man följer sin egen kropps behov och vilja.
   Jag är precis som dig, känslig för hög- och låg blodsockernivå och kan inte äta snabba kolhydrater i för stora mängder utan att få värsta dippen senare. Men som du beskriver är en variation kanske det bästa.

   Bra exempel! Jag skulle iafl mumsat i mig ett par hundra gram choklad efter en sådan matdag. 😉

  • Dessi

   Vad är det som är så fel med att äta makaronipudding och skinksås med pasta på samma dag?! Vad är det som är så farligt och förbjudet med det??
   Soelas har rätt, allt ska vara så himla nyttigt hela tiden.
   Många lurar sig själva med att tro att de inte fallit i hälsohetsen, kanske nåt att tänka på där!!

   • http://www.thisishowitworks.blogg.se/ Flickanochhavet

    JAg menar inte att det varken är farligt och förbjudet, snarare tråkigt (personlig åsikt) eftersom de i princip består av samma saker 😉 Men smaken är som baken, och personlign tror jag på “måtta med allt” man ska variera sig, så håller man sig pigg glad, och får i sig allt man behöver utan att behöva fundera! (järn, d-vitamin, proteiner, mineraler…)

   • soelas

    Jag håller med dig om att det inte är fel att äta samma sak två gånger per dag. Det händer rätt så ofta att man äter upp lunchens rester till middag. Jag tror att Flickanochhavet menade att det inte är så bra långsiktigt att äta makaronipudding för ofta, utan att det behövs varieras med annat.
    Så länge man äter hyfsat varierat så att man får i sig de nödvändiga näringsämnena spelar det ingen roll om man äter samma mat upprepade gånger, under några dagars period. :)

 • _tranan

  Hej Soelas!

  Läst din blogg ett tag och tycker att du skriver väldigt välformulerat och klokt! Och att det är väldigt modigt av dig att vara så personlig. Toppenbra blogg!

  Men nu tänker jag säga emot dig lite. Eller kanske inte säga emot, snarare vara lite rak mot dig. Jag håller helt med om att allt inte behöver vara så nyttigt, du har en fin poäng i inlägget. Men VEM är det som hävdar att allt ska vara så nyttigt? VEM förespråkar keso och bär till frukost och nötter som helggodis?

  Definitivt inte en majoritet av Sveriges befolkning, skulle jag säga. Du skriver en hel del om “fitspo” och där kanske det finns sådana uppmaningar, men fitspo är långt ifrån hela samhället. Om du påverkas av sådana råd och blir upprörd av dem, då kanske du egentligen rör dig i (för dig) farliga miljöer? Läser “fel” tidningar?

  Tränar man på gym, ja då är matutbudet ofta proteinbars och bananer. Åker du däremot ut till slalombacken, på en fotbollscup eller orienteringsträning är matutbudet snarare smörgåsar, varmkorv och hembakt. Läser man fitnesstidningar, då är recepten till till stor del baserade på tonfisk och kyckling. Men läser man recepten i DN hittar man både sås och potatis, smör och ost.

  Säger absolut inte att du ska byta träningsform eller umgänge, vet så väl hur ett träningsgäng kan bidra till ren och skär lycka! Men med en historia av ätstörningar ska man nog vara medveten om att både ungdomar runt 20, cheerleading och gymträning är ganska “farliga” miljöer när det gäller synen på mat och ätande. Man måste koppla bort den där kylen på gymmet och inse att innehållet i den knappast är representativt för Sveriges befolkning, inte ens den normalviktiga och tränande befolkningen, I min egen idrottsvärld (löpning, längdåkning, orientering) är det pasta, bananer, kanelbullar, dubbelmackor med ost och skinka och choklad som gäller som uppladdning, matsäck och återhämtning. Mår man inte bra av att se “alla” äta keso och tonfisk måste man kanske jobba lite med det – just kolla vad folk stoppar i kundkorgen på Ica snarare än vad de visar att de äter på gymmet, titta på folk i andra idrotter och så vidare. Prata med folk utanför gymvärlden, fråga vad de ska äta till middag eller gå in på ett konditori nu i semmeltider och räkna hur många som faktiskt köper semla en vanlig onsdag :)

  • Martina

   Tack Tranan! Detta var det bästa jag läst på länge. Har aldrig sätt det så men du har så rätt. Tack! :)

   • _tranan

    Tack för de uppmuntrande orden Martina!

  • soelas

   Hej Tranan! Tack för din uppmärksammande kommentar och jag instämmer i mycket utav det du skriver.

   Ett missförstånd som kan ha uppstått är att jag personligen skulle triggas igång av instagrambilder. Det kanske inte är konstigt att den tolkningen har gjort och jag bör ha varit tydligare med att påpeka att jag tror att det är >många< speciellt personer som bär en känslighet för ätstörningar som triggas igång utav detta. Jag kan tänka mig att det är många som insjuknar pga. denna trend.

   Naturligtvis krävs det en viss generalisering när jag skriver mina inlägg. Det är ju vissa målgrupper som jag sträcker mig ut till. Det finns alltid undantag och om det nu vore så att alla mina läsare hade samma syn på detta som du har och även levde efter den så skulle de inte ha samma ätstörningsproblematik – vilket iof vore bra!

   Det är dock synd att man inte ska kunna få träna på gym eller gå till affären utan att läsa en rubrik om "hur du maximerar din muskeluppbyggnad och fettförbränning". Det är inte bara en viss del utav befolkningen som påpekar att bär och keso är den nyttigaste frukosten, och uppmanar till att träna mer för att få den "perfekta kroppen", utan det nämns för sjutton i varje tidning! Det är någonting som många, inte alla, men för många tar åt sig utav, och i yngre och yngre åldrar.

   Det hjälper knappast att dessa personer även omringas utav dessa "hälsouppmaningar" på sociala forum också. Det går inte att förneka att samhället har blivit extremt hälsa/fitness-fokuserat. Fler och fler hakar på trenden och jag tror att det ger en negativ effekt på de som bär känslighet för ästörningsproblematik.

 • _tranan

  En sak till: visste du att Svenska Riksidrottsförbundet avråder från kosttillskott som proteinbarer? Ingen idrottare behöver dem, om man inte har något särskilt medicinskt bekymmer. Ingen vet heller exakt vad som är i dem, innehållsförteckningen kan luras, och man riskerar faktiskt att få i sig otillåtna preparat och åka fast för dopning! Kan vara bra att känna till när man tränar så mycket som du och tävlar på hög nivå.

  Länk till Riksidrottsförbundets film:

  http://www.youtube.com/watch?v=LOqy0DNpEbg

  • soelas

   ÅH, vilken bra film att se!
   Framförallt är det fettförbrännare, muskelökare och prestationshöjare. Jag skulle snarare påstå att det är PWO och fettförbränningsprodukter. Jag förespråkar verkligen inte dessa typer utav kosttillskott.

   Däremot tror jag knappast att det är farligt att konsumera proteinbars som mellanmål. Det som blir farligt är när man leker med kroppens hormonnivåer och dylikt. Ush.

   • _tranan

    Tror inte heller att proteinbars är farliga, men som elitidrottare är det bra att känna till att det enligt Riksidrottsförbundet inte går att lita på innehållsförteckningen på NÅGON proteinbar. Man får själv avgöra om risken med eventuell osann innehållsförteckning är värd att ta, helt enkelt. För en vanlig motionär/elitmotionär riskerar man ju heller knappast en dopningskontroll.

 • Guest

  mänskligheten har ju iofs knappast levt i hundratals år på vaniljyoghurt med massa socker, och falukorv med typ 40% kötthalt heller….

  • soelas

   Bra poäng! 😉 Kanske ska vi börja slakta kossor i trädgården igen? hehe

   • http://www.thisishowitworks.blogg.se/ Flickanochhavet

    Jag anser också att det borde bli mer rutin och vardag *(alltså inte hälsosamt, utan NORMALT)för folk att välja bort “onaturliga” produkter, med tillsatt skit i. Att äta naturelljoghurt och helköttskorv kunde bli “normalt”, istället för det läge vi har nu (där många människor faktiskt tyvärr skapar hälsoproblem för samhället. Fast det är väl sällan de som är medvetna och rör sig på sådana här bloggar….)

 • http://jossel.blogg.se/ josefine lindgren

  Så sant det du skriver!

 • Mikis – mikis.webblogg.se

  Bra skrivet!!! Håller med dig!!!

  Blir så less på allt det här nyttighets-hetsandet. Jag lade upp en bild på Facebook/Instagram för ett tag sedan på en maträtt jag var lite stolt över att ha lagat. Fick en kommentar om att “couscous är ju inte så nyttigt egentligen”. Nähä, och???!! Har jag sagt att min mat ska vara nyttig eller? Får jag inte äta couscous om jag tycker att det är GOTT?

  Tycker att det är jobbigt över huvud taget när folk kommenterar min mat. I skolan till exempel är det typ ALLTID någon som kommenterar det jag äter. Här om dagen sa en klasskompis någonting om att min mat inte var “tallriksmodellen” för att jag inte hade grönsaker typ (hon åt sallad med kyckling…). Kanske är överkänslig, men tycker att det är så himla jobbigt bara att få kommentarer om sånt. Vid samma lunchtillfälle diskuterades det om kvarg och “det kan man äta som efterrätt eller istället för glass!”…

  Men ja… Lite off topic kanske, men. Tycker att det du skrev var himla bra.

  • http://www.thisishowitworks.blogg.se/ Flickanochhavet

   Och jösses vad fel vridet det blir när cousocus inte är nyttigt! Herrejösses, många klassar nog couscous som hälsosamt, beror ju på vad man jämför med! Couscous vs hamburgare exempelvis… Men den där hamburgaren, den finns ju inte ens på världskartan. Inte couscous heller för den delen. Idag existerar bar kopiösa mängder quinoa verkar det som..

   • soelas

    Kanske lite svårt att jämföra couscous och hamburgare, då de är totalt skilda livsmedel. Men att quinoa blivit det “nya” couscouset låter faktiskt som att det kan stämma ganska bra. O.o

    • http://www.thisishowitworks.blogg.se/ Flickanochhavet

     Sant! Jämförelsen är verkligen inte den bästa. Men allt måste sättas i perspektiv. Vad menar man med hälsosamt? Hälsosamt för vem? Det är VISST viktigt att äta hälsosamt, men grejen är VAD som är hälsosamt. Hälsosamt för ditt psyke, för kroppen? Hälsofixeringen handlar väl, tyvärr,ofta speciellt bland tjejer inte om att MÅ bra (då skulle de flesta tjejer jag känner verkligen äta mycket mer mängder mat exempelvis) utan snarare att SE bra ut. visst, hälsosamma livsmedel som ex. avocado och quinoa, lax, you name it, är säkert suveräna! Men tyvärr tror jag många tjejer fastnar i tänket där man inte ger kroppen tillräckligt med energi ändå, och där tror jag det största problemet är. Det näststörsta problemet är kanske det att det är så stort fokus, psykisk ohälsa. Att man skryter om vad man ätit. Att man tänker på det dag ut och dag in.

     Det kanske kan vara hälsosamt att äta “hälsosamt”, men tyvärr kan det också bli “ohälsosamt”.

     Måtta med allt, som sagt. Det är inte bra att häva i sig en hel burk B&J själv (nej, visst är det gott, men det är ingen som påstår att det är hälsosamt alls, tyvärr kan man om man gör så ofta i längden- OBS I LÄNGEN- få många hälsoproblem att tampas med i framtiden) men att dela en burk med någon till efterrätt, det är helt ok! Sedan beror det ju på person- har du nyss sprungit ett halvmaraton? =hälsosamt. Skippar du middagen och äter glass istället = inte alls hälsosamt

     Hoppas debatten fortsätter, väldigt intressant att höra andras synpunkter!

     (hälsar en som fortfarande äter

  • soelas

   Oj oj!
   Det märks tydligt hur det här med “nyttigt” går till överdrift. Jag kan liksom dig bli sjukt irriterad när folk kommenterar att “vanliga livsmedel” inte är nyttiga. Typ som när folk slänger ur sig sådana (ursäkta mig) men korkade påståenden om att kolhydrater är onyttigt. Det går inte att generalisera ett visst näringsämne på sådant sätt. Allt har med variation, mängd och balans och göra.

   Mat är ett känsligt ämne. Ens matvanor är ju personliga och det är lätt att man tar åt sig av kommentarer. Det är klart att det kan vara bra att man kommenterar om man tycker att någon äter helt galet, men en sådana kommentarer som att “couscous är inte så nyttigt” eller “du äter inte enligt tallriksmodellen” är ju totalt onödiga att slänga ur sig!

   Din kommentar var absolut relevant till inlägget. Det visar verkligen att denna “hälsofixering” gått till överdrift på många håll och kanter.

   Tack för att du delar med dig! <3

 • Lena Wendel

  Otroligt bra skrivet av Tranan och så sant! Jag önskar att andra bloggläsare får ta del av det du skriver för att det är väldigt viktigt. Jag tror att många bloggläsare med ätstörningsproblematik håller med om det Soelas skriver, men du illustrerar så tydligt hur ätstörningsproblematiken förvränger hela ens världsbild. Min Instagram-värld domineras (just nu) av bilder på skidor, brutna stavar, bruna bananer som legat i vätskebälte och svettiga träningskläder. Bilder från fester, fina middagar och andra sammankomster. Post-workout bilder och bilder på tonfisk och tomater intresserar mig inte och därför följer jag inte dessa människor på Instagram. Vi styr över vår egen tillvaro och världsbild och det är så mycket lättare om man är fri ätstörningsproblematik.

  Tack för den!

  • _tranan

   Tack för de fina orden!

   Du har så rätt i att man kan välja vilja personer man följer via t.ex. Instagram och bloggar. Jag upplever snarare att “hälsohetsen” MINSKAT, men det beror kanske på att min omgivning är väldigt frisk (så vitt man ser). Folk tränar och pratar gärna pass och kilometer, men gör det över en bit banankaka i personalrummet. Bilder på avocadosallader blandas med bilder på “Största burgaren jag sett!” på Instagram och det känns liksom… balanserat.

   Kanske ser jag inte så mycket av hälsohetsen eftersom jag själv tycker att hetsjakten på kolhydrater är så himla LÖJLIG att jag mer eller mindre slutat läsa hälsotips. Vi har aldrig varit så överviktiga som nu och aldrig nojat så över kolhydrater som nu. Farmors generation var normalviktig och levde i stort sett på potatis, bröd och gröt. Tramset om att “byt potatis mot kålrot” (rotfrukter bägge, för den som tänker till…) orkar jag överhuvud taget inte läsa om och då blir världen plötsligt ganska sund!

   Många gymmar/går på pass för att det är kul, men många gymmar också för att må bra fysiskt och tycker inte att det är så skoj egentligen. Rör man sig i en idrott som folk valt för att de GILLAR själva idrotten (innebandy, dans, skidåkning, vad som helst egentligen) blir det kanske mindre “duktigt” att träna och föder ett mindre behov av att tanka bekräftelse via Insta? Eller så lägger man upp en bild på tvättberget efter en lerig fotbollsmatch eller en bild på underbart solgnistrande vinterutsikt från backen eller så, istället för en bild på en deffad mage och en proteinbar….

   Om hälften av alla på gymmet är där för att bränna/bygga kommer hälften inte vilja köpa Kexchoklad eller kanelbullar och då gör gymmet dålig vinst på sådana produkter.Gymmet vill tjäna pengar och säljer sådant DERAS kunder köper, de bryr sig inte om vad Medelsvensson äter. Spelar man badmintoncup för att det är så himla KUL och inte för att bygga/bränna efterfrågar man kanske andra livsmedel och det som säljs bäst på sådana evenemang är kanske varmkorv och Japp.

   Visst finns en osund hälsohets i samhället och jag håller helt med Soelas om att det är tråkigt och skapar bekymmer för många. Vi måste bli bättre på att se helheten och tänka utanför det vi själva har närmast, för att hålla en sund distans till hetsen! Visst kan man notera vad folk äter på gymmet, men kolla också vad folk äter på fiket bredvid!

   • soelas

    Det låter som att du har lyckats infinna dig i en sådan miljö långt ifrån hälsohetsen, och det är ju fantastiskt hälsosamt i sig! Det du skriver är väldigt vettigt och genomtänkt. Du verkar ha fått dig en bra balans i vardagen och omgivningen, vilket glädjer mig att läsa. Dock har inte alla funnit denna balans och för en del är det svårare än andra.

    Det är en sak att ha varit sjuk i ätstörningar. Jag tror att vi bär med oss en medvetenhet om att det mesta vi läser/hör bara är trams. Det som oroar mig mest är alla de som ännu inte insjuknat, men bär en känslighet för det. De personer som dagligen omgivars utav sådana uppmaningar men inte är medveten om dess konsekvenser. För dem är det inte så lätt att förstå att de finns personer som köper fikabröd dagligen, eller bygger muskler utav varmkorv. Det är ju tyvärr inte denna verklighet som framförs i media.

    • _tranan

     Fast mitt liv är inte speciellt märkvärdigt. Jag har ätstörningsbakgrund, ska tilläggas, så jag vet hur man dras till tidningsrubriker och annat. Men nu lever jag högst “vanligt”, är 29 år och jobbar som lärare. De flesta kollegorna är helylle-Svenssons uppfostrade med skogspromenader, söndagsutflykter till skidspåret, somrar i skärgården, grillat kött och söndagsstek typ. De flesta lever nu likadant själva. De är i blandade åldrar, men alla minst 25, de tränar och gillar friluftsliv. De privata kompisarna löptränar, åker skidor och kör pass ibland. Det kommer kanske kännas bättre när du blir äldre? Runt 20 är ju många runt om en i någon slags “sökar-fas” – vem är jag och vad står JAG för? Lite senare i livet umgås man mer åldersblandat (i alla fall på jobbet) och många får annat för ögonen än träning (t.ex. egna barn)

     Jag vet av erfarenhet att jag inte mår bra av att fokusera för mycket på mat och träning, så därför försöker jag välja andra miljöer. Hur pretto det än låter måste vi alla försöka ta ansvar för vad vi läser och i vilka miljöer vi rör oss. Känner så väl igen irritationen mot vissa tidningsframsidor, men det finns ju faktiskt ANDRA tidningar. Träningstidningar och hälsomagasin har ju av naturliga skäl ett hälsofokus – annars vore det ju konstigt. Som f.d. ätstörd kanske man ska undvika sådana tidningar, men det ÄR svårt att bannlysa dem. Många människor har ju motsatta bekymmer och behöver inspiration att bryta sina jätteportioner-av-korv-och-fiskpinnar-rutiner och komma igång med i alla fall vardaglig motion.

     Friluftstidningar och specialtidningar som t.ex. Åka Skidor har oftast ett annat fokus om man ändå vill läsa om aktiv livsstil, recepttidningar som Buffé och liknande har ganska blandade recept. Garanterat hälsotipsfria är historiemagasin och Dagens Industri! 😉 Det som retar mig är när “tjejtidningar” och kvällstidningar måste skriva om dieter, de gör det varken speciellt bra eller av någon tydlig anledning (mer än sälja lösnummer), eftersom man väl oftast köper sådana tidningar av andra skäl än att man vill läsa om hälsa…

     Det är ju jättesvårt att undvika att tala om “hälsosamma vanor” när en så stor andel av befolkningen har övervikt och/eller är ohälsosamt inaktiv. Svårigheten är ju att göra det på ett förståndigt sätt, faktagranskat och objektivt… Och ja, jag undrar ofta varifrån en del journalister fått sina examensbevis, i ett Cornflakespaket eller hur gick det till?!

     Tror ALLA i vårt samhälle, ätstörda eller inte, måste jobba med inställningen till media. Vi lever i ett enormt mediebrus och kan inte ta del av ALLT – vi måste sålla. Och kanske måste man som ätstörd sålla bort en del träningsbloggar, sluta följa PT:n på Twitter, börja köpa inredningstidningar istället för Veckorevyn osv. Precis som en deprimerad kanske måste sålla bort krigskorrespondentens Twitter och välja andra böcker än tunga diktsamlingar. Visst kommer man fortfarande att SE tidiningsrubriker och kylen på gymmet, men man kommer också att se rubriker om Syrien och kylen på busstorget.

     Jädrar, så långt det blev igen… Sorry!

     • http://www.thisishowitworks.blogg.se/ Flickanochhavet

      Bra sagt!

      Det hjälper inte att bara gå runt att klaga, man kan säkert själv aktivt jobba på att undvika det man anser är fel!

     • _tranan

      Vill bara förtydliga att jag INTE tycker att någon här klagar! Försöker mer sprida lite hopp – det FINNS sammanhang där hälsohetsen inte är så utbredd :) Kan kanske vara skönt att påminnas om arenor där kropp och utseende inte är i fokus, för även om det väl egentligen är självklart för de allra flesta är det lätt att glömma att man slipper diettips i Illustrerad vetenskap, t.ex.

 • http://majalindblom.blogg.se Maja

  Vad glad jag blir när jag läser sånt här. Jag blir så trött på alla metoder och dieter och allt nyttighetsprat som finns verkligen överallt. Man ser ut som man ser ut, och som man ska se ut! (Ja, med vissa undantagsfall då man är ohälsosamt smal eller tjock)

  • soelas

   Precis! Det är svårt att generalisera. Det är klart att det finns personer som behöver få en annan struktur i kost och träning, men då är dessa personer som alla “tips och metoder” bör riktas till. Inte till Svensson som redan lever ett relativt balanserat liv och inte löper någon hälsorisk pga. dåliga kosthållning.

   Tack för din kommentar Maja! :)

 • _tranan

  En annan tanke om det här med förändrad syn på hälsa hänger ihop med Instagram och matbilder. En grej som påverkar vår syn på hälsa mer än vi kanske förstår är nog det här med sociala medier och sociala medier har ju fått enorm genomslagskraft de senaste åren. För fem år sedan publicerade ingen matbilder på Instagram och då fanns ju såklart inte problemet. Tror många “tappat bort” sig lite när det gäller just sociala medier. Soelas med flera har ju ett tydligt syfte med att publicera matbilder, för att visa folk med komplicerad relation till mat vad en normalportion kan vara. Och det är ju en sak, ett jättefint syfte!

  Men annars? Ni som får kommentarer om hur maten är sammansatt, förstår att det är trist. Men – varför publicerar ni EGENTLIGEN matbilder? Lite provocerande fråga kanske… Men ALLA äter ju mat, hur intressant är det att bara konstatera “det där är mat” 23 ggr per dag på Insta? De flesta som lägger upp bilder gör ju det för att VISA vad man äter (väl?), antingen för att det ser väldigt gott ut, för att skryta lite över hur avancerad mat man kan laga eller så. Inget fel i det, bara en reflektion över att man publicerar bilder av en anledning. Sprida recept eller någon gång visa hur mysigt man har det på lördagskvällen.

  Men lägger man upp en bild på en vanlig måltid en vanlig dag och visar att man äter kyckling, avokado och fullkornsbulgur är det väl inte så konstigt om folk tror att man gör det för att visa hur hälsosam man är? Särskilt om man gör det ofta. För varför annars, liksom? Visa världen att man äter lunch? Idag igen! Steka kyckling och skiva avokado är ju för lätt för att man ska få cred för sin matlagning, tänker jag spontant, så något annat syfte måste ju finnas..? De allra flesta svenskar gör det ju inte, annat än kanske någon gång i månaden. De flesta har väl inte ens Instagram om man tänker brett i alla åldersgrupper.

  Visst vore det ju skönt om folk kunde låta bli att påpeka vad man äter hur många bilder man än lägger ut, men vill man inte ha synpunkter på vad man stoppar i sig behöver man kanske inte heller visa allt man äter på internet? Bara ät det, liksom. Och visa de speciella sakerna, 20-årsmiddagen, den egenfångade abborren och första kalopsen man lagat själv, den misslyckade pannkakan alla kan skratta åt och vårens första glass i solen. Det räcker.

  Som sagt, inte riktat till dig Soelas, eftersom du har ett annat syfte med dina bilder och en läsarkrets som efterfrågar bilder på just vanliga måltider. Tänker mer generellt här!

  Eller så är det jag som är en 29-årig tant som inte begriper mig på ungdomars nätvanor… 😛 Ser iofs en hel del i min ålder hålla på så där också, men orkar inte detaljstudera andras vardagskycklingar så oftast bara passerar de bilderna..

  Och förlåt att jag inläggsbombar din blogg!

  • soelas

   Jag tycker att du kommer med riktigt kloka kommentarer, så det är bara intressant och nyttig läsning.

   Jag har själv ifrågasatt varför personer publicerar så många bilder på vad de äter – vem vill egentligen se det? Så klart, om man gjort en fin måltid eller varit på restaurang, ätit något annat spännande eller bara känt att man vill dela med sig av sin måltid för att den varit speciellt på något sätt så är det inte konstigt. Men väldigt ofta upplever jag det som att folk vill “visa” hur duktiga de är som äter nyttig mat. Kanske är det ett bra sätt för personer som behöver äta mer hälsosamt att peppa sig själv, genom att då också få beröm i kommentarer, vilket jag heller inte anser vara fel.

   Personligen orkar jag inte riktigt bry mig om att lägga upp matbilder utan att de tjänar något djupare syfte. Jag börjar ledsna mer och mer, eftersom det inte är lika viktigt längre att äta “en bra portion”. För mig är det heller inte viktigt hur maten ser ut och jag orkar inte lägga upp allt snyggt bara för att få många “likes” på en bild. Mitt syfte blir snarare att visa att maten behöver inte vara så jäkla perfekt.

   Varför det har blivit en sådan trend att publicera mat- och träningsbilder på sociala medier går att diskutera i evigheter. Jag tror att det grundar sig i en viss form utav bekräftelse. En bekräftelse om att man är “duktigt” när man äter på ett visst sätt, som kan peppa en till att fortsätta jobba för det. Detta behöver verkligen inte vara någonting negativt. Jag vet många personer som får stöd att uppnå deras målvikt på detta sätt.

   • http://www.thisishowitworks.blogg.se/ Flickanochhavet

    Det är hela synen på mat i vårt samhälle som har blivit helt galen.

    Jag kallar det matpornografi.

    Matprogram på tvi, bilder i bloggar. Och allt ska vara bra och perfekt, och är det på bilderna. Precis som porr. Snuskigt.

    Fast vad verkligheten är, det är en annan sak.

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp