Varför äter jag proteintillskott?

January 7th, 2014

Efter upproret på inlägget om julklappen till mig själv publicerade jag inlägget om en hälsosam livsstil och nu, som utlovat, följer jag upp era kommentarer och funderingar i detta inlägg.

Det är garanterat många personer som ifrågasätter konsumtionen av proteinpulver och det var inte länge sedan jag själv gjorde det. Varför väljer man att proppa i sig massa konstgjort skit istället för att äta mer mat, speciellt när mat är så gott?! Det är bra att detta ifrågasätts för många gånger är det inte alls nödvändigt eller ibland till och med ohälsosamt!

Vill gärna ställa en fråga till Soelas, som du gärna får svara på i ett inlägg. Av vilken anledning köper du proteinpulver och proteinbars? Ärligt? Är det utseende? eller en ursägt för att ha med ett “enkelt mellanmål” (en banan och en yoghurt är väl inte svårare att ha med sig?” Anser du dig ha svårt att komma upp i det rekommenderade 1.5-2 g protein per kg kroppsvikt som rekommenderas för idrottare (vilket inte är svårt att komma upp i om man inte är vegetarian) osv. vilken är jusst DIN anledning?
– Flickanochhavet

I och med att jag ökat på min träningsdos under hösten fick jag rekommendationer från närstående att prova ta en shake eller bar direkt efter träningen för att vara säker att jag fyller på med protein. Till en början var jag väldigt “anti-” detta men ville ändå vara öppen för förslaget och ge det en chans. Visst skulle jag kunna ta med mig frukt och yoghurt i väskan istället, men det innehåller inte alls lika mycket proteiner och är mycket mer opraktiskt. Nu visade det sig att jag började tycka om dessa shakes och det känns som ett lätt sätt att få i sig lite efter ett gympass. Annars är ju ägg mycket mer proteinrikt, men samma där; jag har hellre några proteinbars liggandes i väskan än kokta ägg.

Träning är någonting som ger mig stor glädje i livet, vilket det även gjorde innan anorexin. Om jag inte skulle vara elitidrottare hade förmodligen situationen sett lite annorlunda ut. Cheerleading må vara en liten sport, men även den har höga krav om man vill ligga i topp. Nu strävar inte jag efter att bli bäst, men jag vill bli så bra som möjligt och det låter jag motivera mig i min träning också. Jag gymmar för att få de musklerna som gynnar mig som Flyer, men också för att jag tycker att det är kul! Jag tränar inte för att klara av att äta middagen ångestfritt eller kompensera för tidigare måltider. Jag tränar inte av tvång eller för kompensation.  Jag tränar inte för att bli snyggare eller “deffa” fram muskler. Jag tränar för utveckling och glädje!

Sålunda kan jag garantera att det inte är ett visst utseende jag strävar efter med min träning och kost. Jag tycker redan att jag är tillräckligt snygg! 😉 Men jag förstår också att funderingar dyker upp när jag börjar publicera mer “fitness” relaterade saker på bloggen. Jag tror inte att extra protein kommer att göra mig snyggare eller märkbart biffigare. Det är kan ses som en “genväg” för att få i sig tillräckligt med protein, som just nu ger mig en trygghet i att inte bryta ned min kropp i samband med träning. Jag tror verkligen inte att jag kommer att basera hela mitt livskosthållning på proteinpulver. Det är något nytt, spännande, gott och praktiskt som jag provar på just nu när jag elitsatsar i idrotten. Det är ingenting jag vill dölja för er heller.

IMG_1193red

Jag älskar mina bars och protein shakes. Det är ingenting jag tvingar i mig för att jag tror att det ska göra mig till en bättre människa. Jag äter dem för att dem är goda och praktiska träningsmellanmål!

Att vara elitidrottare och samtidigt bära på en ätstörning i ryggsäcken är en riskabel kombination. Det bör handskas med varsamhet och är ingenting jag skulle rekommendera andra att ge sig in på om de verkligen inte är så att sporten ger en den livsglädje som behövs för att bli frisk och fri. Cheerleadingen ger mig den livsglädjen och visst har jag en del tankespöken kvar, men jag har nog aldrig känt mig så fri!

Jag vill inte på något sätt få er alla att leva som mig. Jag förstår att jag kan ses som en förebild, men jag hoppas då att mitt budskap når fram om att jag vill att ni ska leva som ni mår bäst av att göra. Vi kan inte jämföra oss med varandra inom vissa områden när vi inte är samma människa. Vi kan inte leva ett lika liv, men vi kan utbyta tankar och erfarenheter. Det handlar inte om att argumentera kring om det ena är bättre än det andra, varje person måste hitta något sätt att förhålla sig med kosten som passar dennes levnadsvanor. Det finns flera olika sätt att göra saker på, och det betyder nödvändigtvis inte att det ena är rätt eller fel.

Kritiken har varit nyttig för mig. Det får mig att  analysera mina mat- och träningsvanor en extra gång, vilket aldrig slår fel om man ligger i riskzonen för ätstörningar. Jag är medveten om mina val och kanske behöver jag ta mig en funderare över både min egen hälsa och hur jag framför det till er läsare. Det blir en utmaning, men jag är tacksam över att era åsikter uppmärksammats och det är absolut någonting jag kommer ta hänsyn till i mitt fortsatta arbete. Jag hoppas att ni fått svar på era frågor och att ni också förstår att pulver och bars inte är någonting som jag ersatt mina måltider med – för det vore sjukt, utan det är ett komplement då jag tränar mycket. Det är sunt för mig!

Önskar ni läsare att jag ska sluta helt med att publicera träningsrelaterade saker på bloggen?

Önskar ni läsare att jag ska sluta helt med att publicera träningsrelaterade saker på bloggen?

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 • Beatrice

  Fast sen är ju kolhydrater viktigt efter träning också.. 😉 Ett återhämtningsmål bör innefatta kolisar + protein, men du äter väl kanske middag eller lunch när du kommer hem? <3

  • soelas

   Du har helt rätt! Jag trodde jag skrev det här, men det kan ha varit som svar i en kommentar. Naturligtvis äter jag en ordentlig måltid när jag kommer hem. Tillskottet tar jag främst för att klara mig tills jag kommer hem. :) <3 Tack för din kommentar!

 • Ida

  Jag tycker inte du ska lägga så mycket energi på vissas kommentarer! Du är en stor inspiration för mig och jag tycker inte ska ändra på något du skriver om. För du är sund! Och varför ska du behöva försvara dig för att vissa tycker si och så. Alla har åsikter men de enda rätta är de man känner är bra för en själv. Och visst att protein kan intas via kosten men ibland räcker inte de till och då är de väl skit bra med proteinpulver eller bars?! Jag tycker de är as bra!

  • soelas

   Du har helt rätt och tack för alla värmande ord. Jag förstår ju naturligtvis varför det ifrågasätts – för jag har själv gjort det. Det är dock en lättnad att höra det du säger. Tack för allt stöd Ida – hoppas du kan fortsätta att inspireras och dela med dig av dina kloka synpunkter. :)
   Kram

 • Agnes Diwan

  Undrar om inte shakes och sånt kanske är extra triggade för äs. Alltså det är ju en del av en “kultur” som fokuserar på kropp och träning. “Vanligt” mellanmål är ju mer vanligt och inte så mycket “nu ska vi bli snygga” typ. Uttrycker mig lite konstigt nu men hoppas du fattar vad jag menar.

  • soelas

   Absolut kan det vara det! Det är någonting man måste känna efter själv om man klarar av att hantera eller ej. Vi är alla olika och har olika förutsättningar och kan inte dra alla över en och samma kam. Det tillhör ju det friska livet att kunna förhålla sig till “kulturen” på ett sätt som är sunt för sig själv.
   För mig som fd. anorektiker finns det absolut en risk att alla kosttillskott hit och dit triggar igång. Men för mig som elitidrottare är det nyttigt att kunna förhålla mig till den träningskultur som finns runt omkring mig, på ett sätt som inte är skadligt – om du förstår hur jag menar?
   För en person som ÄR sjuk kan kosttillskotten hjälpa till med att få den extra näringen som behövs för att inte tyna bort totalt, men om det används på fel sätt (vilket det tyvärr oftast gör) så kan det snarare bidra till en sämre hälsa.

   Därmed måste man se till varje person och hur den kan förhålla sig till denna form av “kosttillskott” och utifrån det dra slutsats om det är hälsosamt eller inte. :)

   Jag instämmer i det du skriver, men vill bara observera att det beror på individen och dens situation. :)

 • Pingback: I Choose Life | Soelas.se()

 • Pingback: loans till payday()

 • Pingback: drugrehabcentershotline.com drug addiction treatment()

 • Pingback: how to calculate bmi()

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp