Varför fryser man när man äter?

April 10th, 2013

Många känner sig ofta trött och frusen när man äter mat. Extra vanligt blir det vid ätstörningsproblematik och framför allt undervikt. Detta är inget konstigt, eller farligt i sig – det är rent fysiologiskt!

Ända sedan jag var liten satt jag och min mamma och frös efter maten. Det blev ofta en extra kofta på armarna. Det jag fick höra var “det är blodet som åker ned till magen, för att ta hand om maten”. Det är ju ganska logiskt att man fryser då blodet försvinner ifrån andra delar av kroppen, eller hur? Men då förstod jag inte riktigt att blodet kunde åka till magen.

En typ av muskel (sfinkter) är en ringformad muskel som omsluter bland annat magsäcken och tarmkanalen. När vi äter så öppnar sig sfinkterna kring magen och tarmkanalen, för att mer blod ska kunna strömma igenom och ta upp näringen snabbare. Med andra ord så “åker blodet till magen” och det finns inte lika stor cirkulation i övriga kroppsdelar. Därmed fryser vi lättare när vi äter.

De flesta människor märker inte av detta särskilt mycket, då de har gott om underhudsfett som håller de varma under denna korta tid. Men är man väldigt mager och har man anorexia så är kroppens blodcirkulation oftast nedsatt redan, och då märker man av en förändring mycket tydligare.

När man tränar öppnar sig sfinktrarna vid musklerna för att öka blodgenomflödet där istället. Det blir svårare för kroppen att ta hand om maten om man anstränger sig fysiskt under eller efter måltiden. Av dels denna anledning är det mycket bättre att vila efter maten!

En pedagogisk video om matens väg genom kroppen

Kuriosa: Efter 4-5 h har magsäcken tömts på all föda (gått till tunntarmen). 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

  • soelas

    Jaså? Ibland timar man bra! Hoppas att det var till någon hjälp. :)

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp