Varför ska man bli frisk?

January 27th, 2013

Hej! Först och främst vill jag bara tacka för en superbra blogg! Kollar in här flera gånger om dagen! :D

Nu till mig fråga, jag har själv en ätstörning, och innerst inne vill jag nog blir frisk, men är fortfarande rädd. Är rädd för att jag inte ska känna mig lika trygg och att det inte ska vara värt att bli frisk. Så det har varit skönt om du kunde skriva ut lite fördelar med att ta steget och bli frisk. Vad som blivit bättre för dig sen du bestämde dig för att lämna ätstörningen. Jag vill liksom ha bra ”andledningar” till att våga ta steget!
Kram!!
-Sofi

Det är ju alltid fördelaktigt att känna att det finns en mening i att bli frisk. Någonting som jag har lärt mig är att oftast är svårt att hitta den meningen så länge man är riktigt sjuk. För när man är sjuk så tampas man hela tiden med ätstörningens tankar och ätstörningen säger allt möjligt för att få finnas kvar. Det är först man börjar gå emot dem som man börjar inse vad frihet innebär. Att jag valde frihet kan du läsa om i Jag väljer frihet.

Jag vill bli fri från..

 • ..alla tvångstankar
 • ..allt kaloriräknande
 • ..tvångsmotionen
 • ..kroppsfixeringen
 • ..depressionen
 • ..självförstörelsen

Framför allt ville jag bli fri att leva mitt eget liv. Detta innebar också att flytta hemifrån. Det var nog det bästa som jag kunde ha gjort, trots det att jag fortfarande var rätt så sjuk då. Jag hade inte varit såhär frisk idag om jag fortfarande hade bott hemma.

Konkreta saker som fick mig att vilja bli frisk:

 • Min kropp – en avmagrad kropp på en 18 åring är inget att vara stolt över.
 • Energin – orken till att faktiskt göra något annat än äta och sova.
 • Sova gott och slippa frysa – det slet väldigt hårt på en.
 • Kunna utnyttja min hjärnkapacitet – jag har ju alltid varit smart och det är synd att inte välja att ta vara på det.
 • Stilla föräldrars och näras oro – att se mig må dåligt får dem att må dåligt. Att se dem må dåligt får mig att må dåligt.
 • Vilja träna och kunna bygga benmuskler igen – kände mig inte snygg i spindelben trots att man nästan var stolt över sin anorektiska kropp.
 • Skaffa mig den framtid jag egentligen vill

Det sista var nog den mest avgörande punkten. Jag ville inte förstöra min framtid med att vandra runt som ett sjukt spöke. Den där tjejen som en gång varit så snygg och smart med potential att komma längre än många andra. Den där tjejen som många sett upp till.. hon valde att försvinna ifrån livet. Det skulle ha varit det mest tragiska någonsin. Så NEJ jag ville inte välja det livet. Jag kan bättre, och så kan ni! Jag tror inte att någon egentligen vill leva med sjukdomen, för den är fruktansvärd. Jag tror att man egentligen bara vill leva ett lyckligt liv. Livet är dock inte alltid lyckligt, men det är då så mycket gladare utan ätstörningen! 

Lyckliga saker i mitt liv:

 1. Cheerleadingen
 2. Flyttat hemifrån till Stockholm och stortrivs i min lägenhet
 3. Studerar på KTH
 4. Klarar av att extra jobba som läxhjälp
 5. Fått tillbaka former och muskler
 6. Kan njuta av massa gott i livet – med eller utan ångest!

Gör en lista på vad som är bra och dåligt med ätstörningen för dig.

En lista som jag fick göra i början av min behandling

Du pratar om att “ta steget”, men jag tror inte att det handlar om att ta ett steg. Det handlar om att ta många steg på vägen. Det är inte bara ett steg i rätt riktning utan det är många fram och tillbaka. Så prova alltid ta ett steg fram, och känns det inte bra så prova stå still eller i värsta fall ta ett steg tillbaka. Vägen tillbaka finns alltid kvar, det är den lätta vägen att välja men det svåra livet. Vägen framåt är desto knövligare med det är vägen till livet.

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

 • http://skillnaden.blogg.se S

  Jag vet inte om du har sett den här bilden, annars vill jag bara tipsa om den eftersom att den är så otroligt bra.

  http://24.media.tumblr.com/tumblr_m6hc02q6Yj1rp1r88o1_500.jpg

  • http://Soelas.se Soelas

   Den var riktigt bra! Tusen tack för länken.
   Om det är okej så länkar jag den gärna vidare i inlägg framöver?
   Kram!

 • anonym

  Det är verkligen lätt att hamna i anorexia träsket igen. Man kan aldrig tänka “nu ska jag gå ner ett kg sen är jag nöjd”. Man blir ju aldrig nöjd! 1 kg kan bli en massa kg ner och sen är man där igen. Jag brukar tänka så ibland men sen kommer jag på att jag vet att jag kommer hamna där igen om jag gör det, för det är så himla lätt hänt!

  • http://Soelas.se Soelas

   Precis! Och egentligen bara av att man tänker så är ett bevis på att man inte är helt fri från ätstörningen. I ett friskt liv ska man inte behöva ha en viss vikt för att vara nöjd med sig själv. Man behöver acceptera sin kropp som den mår bra av att vara.
   Kram

 • Eva

  hej!
  jag har precis börjat läsa din blogg efter ett tips av en annan bloggare och måste bara säga att allt du skriver stämmer så bra. det är som om du sätter ord på allt jag kände när jag var sjuk och allt jag känt efter det. jag hade anorexi för typ 5-6 år sedan och har haft ett par mindre återfall sedan det då jag bantat och gått ner fruktansvärt mycket. men jag har också varit “stor” på grund av att jag helt tappat kontrollen över mitt ätande. nu mår jag bra och ligger på en stadig vikt, äter normal mat och ganska mycket choklad och ben&jerrys och är lycklig. tack för en fin blogg! jag ska fortsätta läsa den.

  • http://Soelas.se Soelas

   Hejsan! Tack så mycket för din fina berättelse – det peppar.
   Välkommen hit får jag säga då. Om det finns något särskilt som du vill läsa om så hojta gärna till!
   Kramar

 • Julia

  Hej!
  Jag vill tacka för svaren du gav mig angående min fråga om motivation som jag skrev till dig för ett par dagar sedan. Jag vill även såklart tack för din fina och inspirerande blogg!
  Själv har jag insett att jag inte kan vänta på “rätt tillfälle” eller “rätt motivation” för att ta steget och bli frisk. Det där rätta tillfället kommer liksom aldrig om man är fast i sina “sjuka” tankar.
  Imorgon börjar jag en kurs, och så småningom ska jag få börja en utbildning. Det är en stor förändring för mig eftersom jag varit arbetslös/inte orkat jobba pga sjukdomen i ca 3år.
  Därför känner jag att det äntligen är dags för mig att leva mitt liv som jag vill, och för att kunna uppnå det måste jag ändra mina dåliga matvanor.
  Det känns tungt, men idag lägger jag tiden på att planera ett matschema att följa varje dag. Ett matschema som jag fått av min tidigare psykolog.
  Det känns som jag kommer sabba allt…som så många gånger förut, men jag försöker ta mig samman och peppa mig själv så gott det går. Försöker tänka på allt jag vinner med att vara frisk och allt jag förlorar med att vara sjuk.
  Nu ska mitt liv ta fart på mina villkor, inte ett anoreximonsters villkor.
  Jag hämtar kraft ifrån din blogg varje dag, och tänker fortsätta med det.
  Tack för att du finns och delar med dig av ditt liv!

  Många kramar

  • http://Soelas.se Soelas

   Vad glad jag blir över att höra hur du har kommit underfund med dig själv. Min pappa sa också “om jag skulle vänta tills jag blev motiverad att åka till jobbet så skulle jag aldrig åka, en del saker måste man göra ändå”.
   Jag tror att en förändring kan få en att vilja försöka leva friskt, bara man tillåter och kämpar för det. Ge inte upp nu, låt dig inte falla, var envis för detta klarar du!
   Kramar

 • http://www.sofiayit.blogg.se S

  Det finns ju så många som vill gå ner i vikt, som kanske behöver det, eller inte.. vill förändra, men inte alla kommer så långt, jag frågar mig varje gång någon som har gått ner i vikt, varför är inte hon/han sjuk? eller om jag hör någon som vill ner i vikt och sånt, så får jag en stor klump i magen och bara vills skrika nej! gör det inte!

  • http://Soelas.se Soelas

   Jag känner liknande!
   Det är så lätt att bli arg på andra som ska manipulera med kosten för att gå ner. Även om de inte kommer lyckas och att det mesta bara är prat så är det väldigt provocerande. Man vill bara förklara för dom hur dumt det är, och samtidigt att om man äter 4-6 normala måltider om dagen så kommer även de som är överviktiga att hitta till sin normalvikt.

 • http://mikismat.blogg.se Mikis

  Åh vilket bra inlägg <3 Sova gott och slippa frysa vore härligt… Vet inte om det beror på min kosthållning/vikt, men jag har sovit fruktansvärt dåligt sedan i somras (då jag var inne i en fruktansvärd svältperiod). Nu äter jag ju verkligen mer men sover ändå jättedåligt och vaknar vid 4-6 varenda jäkla morgon. Undrar om det skulle kunna bli bättre…

  Jag vill verkligen bort från all noja och bara kunna leva livet till fullo utan att reflektera över min vikt. Känna livsglädje, ha kul, äta vadjagvill och kunna tycka om mig själv oavsett.

  • http://Soelas.se Soelas

   Kroppen behöver ju energi till att sova också. Det är nästan omöjligt att sova gott om man är hungrig!
   Sedan är det ju lätt att man hamnar i ett sovmönster där kroppen vänjer sig att vakna under natten.
   Hoppas verkligen att det blir bättre – övervägt sömntabletter?

   Så underbar vilja att ha – då kommer du att lyckas med det också 😀
   Kram

 • Ottilia

  Tack för ännu ett underbart inlägg! Kram :)

 • Sanna

  Lycka till i morgon tjejen! Du är grym. Har en fråga vad anser du om ”antidepp piller”? Och vad är din erfarenhet? Min läkare råder mig att börja med dessa, men är osäker. Kram

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp