Varje måltid är en ny – varför ska man spara sig?

March 30th, 2013

Denna fråga ställer jag till allas ätstörningar och framför allt anorexior där ute:

Varför ska man “spara” sig?!

Tänker man någorlunda logiskt och långsiktigt så finns det verkligen ingen vettig förklaring.

Svälten var en “sparningsperiod”. Man skulle spara sig inför nästa måltid, nästa dag, nästa helg eller kanske till och med nästa liv? Jag åt lite när jag kunde, för att “få” äta mer sen. Men vad hände när “sen” väl blev nu? Jo, då passade man på att äta ännu mindre. Man tillät sig aldrig tillfället att njuta av det man så flitigt “sparat” sig inför. Så varför ska man spara sig?

Det finns säkerligen en drös med “friska” människor som tänker att de sparar sig inför påskmaten. De går och blir sura och bittra över att maten aldrig kommer ut på bordet. De tampas med lågt blodsocker och blir tvungna att småäta en massa fram tills middagen serveras. När maten väl kommer ut på bordet är de så pass hungriga att de kastar sig över maten och blir stup-mätta inom några minuter.. så mycket hann de njuta av påskmaten.

Andra friska människor låter inte en högtidlig måltid förändra deras matvanor. Det blir frukost som vanligt, följt av mellanmål med jämna mellanrum, så pass att både förbränningen och blodsockerkurvan hålls på en jämn nivå. När påskmåltiden väl serveras var det ca 2-3 h sedan de senast åt och det börjar bli dags för en rejäl högtidsmåltid. De äter som vanligt, enligt tallriksmodellen, men tar gärna lite extra av favoriträtterna. De kan njuta av den goda maten utan att vräka i sig.

Vilka av dessa “friska” människor har matvanor värda att eftersträva?

Efter att ha genomlevt en svält där man “sparat” sig i en lång period inser man att det inte finns någon vits. Det är bättre att låta var måltid vara sin egen och inte tänka hur man kan äta nu i enighet med vad man ska äta senare. Vi kommer alltid att behöva mat och blir det mer/mindre ibland så jämnar det ut sig i det långa loppet. Det långa loppet är livet, och varför ska man då “spara” sig inför nästa liv när vi lever nu?!

Frukost: skinkmacka, yoghurt, müsli och té.

Frukost: skinkmacka, yoghurt, müsli och té.

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

 • Hanna

  Jag tror också det har att göra med “passa på”-tänket. Att man ska passa på att äta hur mycket som helst för att nu “får” man frossa. Och då äter man mycket av allt och man hinner inte njuta av rätterna.

  • soelas

   Det har du nog rätt i!

 • Ottilia

  Varje gång jag kikar in så står det exakt DET jag behöver läsa/höra här. Tack för det än en gång! Vill kunna sluta räkna och tänka på mat och bara njuta istället. Hade du svårt för att “hitta tillbaka” till livet? Mitt problem är att jag vet inte hur man lever ett liv och därför skjuter jag upp det stora steget att våga. Är osäker och rädd. Vill bara ha det alla vill ha. ett bra liv där jag trivs. Något tips? GLAD PÅSK! :)

  • soelas

   Åh, vad fantastiskt! Tack själv, jag hoppas att du lyckas njuta av påsken på det sätt som du vill.
   Ska publicera ett inlägg om “livet” inom kort! Hoppas jag lyckas besvara dina frågor i det. :)
   KRAM

 • Guest

  Jag håller med Ottilia, du lyckas verkligen skriva så att man

 • Pingback: I Choose Life | Soelas.se()

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp