Vätska kommer, vätska går – balansen är viktig!

January 14th, 2013

Hej, fantastisk blogg! Väldigt inspirerande!
Jag undrar, om man druckit mycket (ca 1 liter) så går man väl såklart upp i vikt. Jag gjorde det (ca 1.5 kg!!), försvinner det samma dag eller är det en viktuppgång? Gillar inte den drastiska viktuppgången. Gick upp från 52.6 till 54!! Det måste väl gå bort?
Oerhört tacksam för svar.
– Anna

Om du dricker så är det ju vätskan som väger – inte du. Ungefär som om jag skulle lägga ett mjölkpaket på huvudet och ställa mig på vågen så visar den 1 kg mer, som om jag skulle fylla magen med 1 liter vatten.

Vätska kommer och går ur kroppen t.ex. när du dricker, äter, kissar och svettas. Det är viktigt att man håller en god vätskebalans i kroppen för att den ska må bra. Eftersom att balansen varierar i takt med träning, mat, toalettbesök och framför allt hormonproduktion m.m så varierar även “vikten” på vågen under dygnet. Det handlar inte om viktuppgång eller viktminskning utan helt enkelt vätskebalansen.

Det är ytterst viktigt att vi dricker tillräckligt. Vi behöver runt 2 liter vatten om dagen och mer om man tränar. Det är bättre att dricka för mycket än för lite, för det kan kroppen justera själv ganska bra och för det mesta leder det till oftare toalettbesök. Dricker vi för lite så blir vi tröttare, blodkropparna krymper ihop och bajskorvarna blir hårdare.

Vätska är ju någonting som vi ständigt behöver ha i kroppen. Ibland är det mer och ibland mindre. Därför är det väldigt missvisande att väga sig ofta på våg och kolla hur många hundra gram man gått upp/ned. Det ÄR ingen förändring i kroppsvikt utan oftast i vätska. Tro nu inte att man blir smalare genom att sluta dricka (!).

Om jag inte satt med all denna kunskap i mitt bakhuvud så skulle jag tro stenhårt att jag gått upp ett kilo tills idag. Det kanske jag har också? Men det är inget att fundera över idag, för idag har jag både ätit, druckit, tränat och haft mens. 😉 haha!

Anna, jag hoppas att du finner svaret på dina frågor i min text. Det är inte “kroppsvikten” som vågen visade hade ökat, utan det är vätskan. Beroende på hur mycket vätska som din kropp vill ha nu och hur mycket den vill “spotta ut” så kommer vikten garanterat vara förändrad inom kort.

Tags: , , , , , , ,

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp