Vikt-prat som lett till resultat

November 18th, 2013

Det har varit mycket diskussioner kring vikt under föregående vecka här på bloggen. Efter det att “Tankar kring kroppen” publicerats dök det upp många följdfrågor som bland annat Väger du som du gjorde innan ätstörningen?ochÄr du bekväm med din kropp i de intima situationerna?“. I det senaste inlägget lyftes en diskussion kring “Är det lättare att gå ned i vikt än att gå upp?“.

Det är riktigt roligt att se att så många engagerar sig genom att kommentera. Vi lär oss av varandra. Vad är kunskap och erfarenheter om man inte delar med sig utav dem?

Sammanfattning av veckans diskussioner här på bloggen:

 • Trots att man äter tills det känns som att matsäcken ska spricka är det vanligt att man upplever ett starkt sug i magen efter en svält. Som om den innehåller ett stort svart hål som absorberar all näring.
 • Suget och hungern stabiliseras efter ett par dagar eller någon vecka om man fortsätter att äta “normala” måltider.
 • Ett BMI runt 21-22 måste vara en optimal vikt. Det finns både marginaler uppåt och nedåt, innan man skulle nå en ohälsosam vikt!
 • Att lyssna på kroppen är A och O.
 • Magsäcken krymper när man svälter, vilket kan medföra att man känner sig mätt trots att man äter för små portioner till en början. Då kan det vara nödvändigt att “tvinga” sig själv att äta det lilla extra för att vänja kroppen med vilken mängd mat den ska handskas med.
 • Att både prata och äta mat på ett sunt sätt är bästa vägen för att sprida hälsosamma matvanor till andra.
 • Är man bekväm med sin kropp, med sin partner, i sitt förhållande så är man också bekväm i de intima situationerna också.
 • Alla upplever det olika svårt att gå upp och ned i vikt (läs här).

Och slutligen:

UT MED VÅGEN!

IMG_8622red

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

 • Julia

  HEJA! 😀

 • Ida

  Älskar din blogg! Läser den varje dag och bara väntar in nya inlägg hela tiden. Jag har själv ätstörningar. Pendlat från anorexi -> ortorexi -> och sen bulimi. Bulimin har alltid varit värst. Men en gång för alla tänker jag bli frisk då jag snart haft ätstörningar i 4-5 år. Från 14 och nu är jag 19,5 år. Går kbt behandling och vid dietist! De är en lång väg att gå men det är värt det! Även fast jag har bakslag så tar jag hela tiden stora kliv framåt och de är så härligt att känna det! Jag har insett att hälsa inte sitter i vikten, storleken och utseendet. Utan i helheten och att hälsa är så mycket mer mentalt än fysiskt. Det är häftigt att få andra perspektiv på de bär dagens samhälle är så fixerat vid just dieter, bantning, träning och mat på ett osunt sätt. Jag vill inte längre följa strömmen. Jag vill må bra! Psykiskt och fysiskt! Tack för en sund, hälsosam, inspirerande blogg! För din klokhet och ditt sunda förnuft! Du är så himla bra och har så rätt i allt du skriver. Fortsätt med dina inlägg. De ger så mycket! Kram

  • soelas

   Tack så otroligt mycket själv för att du delar med dig av dina erfarenheter och synvinklar. Tack för dina fina ord – de både peppar och värmer, såhär i höstkylan!
   Många kramar till dig Ida! :)

 • Erika

  Hej! Tack för en jättebra blogg :)! Jag vet inte om du kan svara på det här men jag har precis börjat på dagvård för min ätstörning (UNS, jag har anorexi men inte tillräckligt lågt bmi för den diagnosen) för en vecka sen. Där fick jag en ny måltidsplan med massor av mat och dom har sagt att jag inte ska träna på ett tag.Nu har det som sagt gått en vecka och jag väger redan 1,5 kilo mer än jag gjorde när jag började där! Det känns jättejobbigt och jag undrar om man liksom går tillbaka till sin vanliga vikt efter ett tag när kroppen vant sig eller kommer man fortsätta gå upp i vikt?! Just eftersom jag inte är underviktig och inte behöver gå upp i vikt är jag orolig :(

  Mvh
  Erika

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp