Who says I can't be free?

February 2nd, 2013

Vad krävs det för att bli frisk ifrån ätstörningen?

Många tankar, många tårar, mycket svett och långa dagar. Det är inte vägen tillbaka, utan det är kampen framåt. Frågor, kluvenhet, ensamhet, stöttning, bestämdhet och insikt. Varje förändring tar med sig känslor, varje tidpunkt för med sig något nytt. Alla känslor är blandade och det nya är främmande. En del känner vi igen, en del har vi känt förut. Både goda känslor(frihet, välmående, lyster, hopp, styrka och lycka) samt onda (ångest, depression, nedstämdhet, uppgivenhet och frustration) följer med oss för varje steg. Berg-och-dalbanan snurrar i fler än tre dimensioner och det är en utmaning att hitta vad som är upp och ned.

I behandling får man hjälp med att få ett normalt förhållande till mat och att uppnå en hälsosam vikt. Tanken är att de ska leda, peppa och stötta en. När man har uppnått syftet med behandlingen är man redo att tampas på egen hand. Tack vare ett bra förhållande till mat och en stabil hälsovikt har man verktygen att frigöra sig för gott.

När man blir frisk är upp till en själv. Hur mycket man behöver gå upp i vikt är upp till en själv. Försvinner tankarna vid BMI 18 och man mår bra så behövs bara några kilon till i viktuppgång för att få en “buffert”. Men är tankarna fortfarande kvar så behövs en stabil normalvikt.

Ingen annan än en själv kan veta om man är frisk. Jag känner mig fri att äta vad jag vill, men med vissa undantag. Det är undantagen som jag måste få bort. Det är några steg kvar med tårar, ångest och styrka som jag måste vandra. Har jag tagit dom stegen dit jag är idag, så kan jag också ta stegen tills det släpper helt!

Tags: , , , ,

 • Elin

  Hej! Jag har en fråga angående ätstörningen. Gäller den skeva kroppsuppfattningen bara sin egen kropp? Tycker man att alla andra i t.ex. sin egen storlek också är överviktiga?

 • c

  Idag har jag beslutat mig för att ta det första steget för att bli frisk från min ätstörning, har dragit ut på det alldeles för länge nu och ju mer jag drar ut på det, desto starkare grepp känner jag att ana får om mig!
  Så om någon timme ska jag äta min första lagade måltid på ca en månad (riktigt nervös, men om jag inte äter så blir det inläggning vilket jag verkligen inte vill). Vill bara tacka för en jätteinspirerade blogg, du har verkligen hjälpt mig en bit på vägen mot att bli frisk, nu gäller det bara att försöka äta och trotsa ångesten..
  Din blogg är till stor hjälp för mig (och många andra), så tack för att du finns “där ute”!

  • http://Soelas.se Soelas

   Vad underbart vännen! Det klarar du. vad skönt efter du har gjort det några gånger och inser att det inte är farligt 😀
   Jag äter lagad mat minst en gång per dag, det behövs och det är gott.
   Ett steg i taget, men dra inte ut på plågan i onödan. Gör det som känns hemskt, gråt ett slag om det behövs – ätstörningen må protestera men det blir bättre.
   Kram

 • Stina

  Hej. Jag vet att det här kommer lite plötsligt… men vill du följa med mig till Las Vegas för, eh… ja ett brakbröllop? Min fråga är alltså; vill du gifta dig med mig? Lite så känner jag, efter att ha plöjt igenom din blogg tills ögonen börjat lysa röda. :-)) 😛 Du är en enorm inspiration och skapar med stor sannolikhet en dominoeffekt i positiv bemärkelse; du sår frön till nya sundare tankar i många personers medvetande.Tack för att du är den du är och kämpar på i med- och motgång! KRAM

  • http://Soelas.se Soelas

   Haha, omg! En bättre kommentar än denna kan man nog inte få en lördag som denna.
   Var säkert på det du säger – Las Vegas låter ganska lockande faktiskt 😉
   Det var himla fint skrivet av dig, tack för att du (och alla andra som kommenterar) får mig att vilja driva kampen och bloggen framåt!
   Kramar

 • Mars

  Jag tror att enda sättet att bli fri från ångesten är att våga möta den, känna den, slåss med den tills den lägger sig då kan du resa dig låta den ligga kvar i sin förvåning och gå rakryggad därifrån :)

  Ps, om man skulle vilja länka till ett specifikt blogginlägg undrar jag hur man ska göra?

  • http://Soelas.se Soelas

   Du tror som mig. Det svåra är att verkligen våga anta den fighten. Den är inte enkel och smärtfri, men när man väl vunnit blir det så mycket bättre! 😀
   Man kan högerklicka på rubriken och välja kopiera länkadress. 😉

   • Mars

    Tack!

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp